Gammal el i hus

Dra om el i villa - vad ska man tänka på?

Har du ett äldre hus och vill byta till modernare el? eller är du bara osäker på din nuvarande eldragning?

Vi går igenom vad man kan göra och vad man ska tänka på när det kommer till gammal el i hus.

Den romantiska bilden som många har av hur mycket friare och bättre det kommer bli både för dig och familjen om ni skaffar villa är mänsklig. Jag skulle nästan vilja påstå att den är nödvändig, ur ett optimistiskt perspektiv. Plötsligt har ni egen tomt och barnen kan springa runt fritt på din egna grästomt. Åh den där grästomten, grilla kvällarna långa, vinka åt grannar och spela fotboll fritt med barnen. Eller nästan fritt, frugans rabatt växer bakom målet och hon är inte sen med att säga till om det spelas lite för våldsamt. Men samtidigt är ju det nästan lite mysigt. När tankarna springer iväg är de impulsiva besluten inte allt för långt borta. Eller lite ”charmigt spontant” som du själv gillar att uttrycka det. Eller gillade, för nu står du här med eget hus och undrar om inte meningen med livet var lägenhet ändå.Det första steget i att skaffa hus är att börja strukturera och planera. Ja, det är mycket att hålla koll på, men det finns många fördelar med att bo i hus också. Även om det inte känns så just nu. 

Som hjälp på traven har Svenska Eljourens elektriker har tagit fram en lista på när och varför du kan behöva byta ut gammal el i ditt hus.

Bäst före datum på eldragningar

Elledningar som är ett elsystem bär likt elsystem gör på bäst före datum. En bra och tydlig regel att följa är att dra om elsystemet i ditt hus om det är över 50 år. När elledningarna når upp i den åldern har chansen för olyckor ökat markant och du bör för säkerhets skull kontakta en elektriker som går igenom elen i ditt hus.

Byta gammal el i Villa

Om det är just en villa du bor i och inte radhus exempelvis är ett starkt råd att anlita en auktoriserad elektriker om det framkommer att du borde göra ett byte av elledningar. Som om det inte vore krångligare så finns det inte bara en, utan tre olika typer av auktoriserade elektriker, som alla har olika tillåtna utföranden. Detta kan du läsa mer om på Elsäkerhetsverket.

Kostnader för att dra om elen

Vid efterforskning av elfirmor så kommer du tidigt upptäcka att det finns fler än en elfirma som är beredda att göra jobbet. Förhasta dig inte, låt de komma till dig med sina erbjudanden och bekräfta inget förrän du fått erbjudande från så många som möjligt. När du skriver avtal med din elfirma är det viktigt att aldrig avstå från att fråga om det är något som känns otydligt. Allt som står med i avtalet ska kännas lika tryggt för dig som för firman. Först då kan arbetet låtas påbörjas.

Se din nya eldragning som en investering

Som jag tidigare nämnde så är inte allt bara negativt, alldeles för slitsamt och drömmar om den gamla lägenheten. Ett elsystem som byts ut kan lätt kännas som en ovärdig renovering. Återigen vill vi påminna om att är systemet gammalt så måste det bytas av säkerhetsskäl. Som avslutningstips vill vi påminna om ROT-avdrag, detta kan även vara en anledning att lära sig vad det är för något samtidigt. Läs på om ROT-avdraget och börja lära dig om de riktiga fördelarna i att bo i villa.

Dra om el i gamla hus

Ju äldre man blir desto fler faror väntar runt hörnet. Ibland väntar de till och med på elledningen i sitt eget hem. I äldre hus är olyckor i form av bränder inte alls ovanliga. En elrenovering på ett gammalt knepigt hus kan låta ansträngande, och för en äldre person kan bara undersöka systemets datum låta ansträngande, vilket det även är. Därför är det inte menat att ett äldre hus ska undersökas av personer utan utbildning. Äger du ett äldre hus och är osäker på hur ett byte går till men också varför, så har Svenska Eljouren skapat denna lista för ett förenkla detta diffusa ämne.

En bra grundregel att hålla koll är att aldrig låta ditt elsystem passera 50 år, när det har verkat så länge börjar det utgöra verklig fara.

I dagens samhälle lever vi ofta i gamla hur precis som vi gör i nybyggda, även om de äldre inte var byggda för all elektronik. Därför är det viktigt att om du väljer att flytta in i ett gammalt hus så måste du alltid undersöka dess elsystem. Det kan handla om att de gamla ledningarna inte lever upp till dina förväntningar men även utgöra fara för livet. I ett gammalt hus är det extremt viktigt att en utbildad elektriker utför elbytet.

De äldre elinstallationernas delar kan lätt bli instabila, det är främst vad som utgör stor brandfara. Bor du i äldre villa eller en typ av privatbostad så är risken större att olyckor sker.

Elsystemets olika delar

Vare sig du bor i ett gammalt eller nybyggt hus så består ditt elsystem av delar som är bra mycket mer betydande i sina roller, dessa fyra är:

  • Den första är Elmätartavla,
  • Den andra är Elcentralen,
  • Den tredje är elledningar
  • Den fjärde är strömuttag

Även om även äldre elledningar allt som oftast är pålitliga så räcker det med ett byte ut av vägguttaget och det kan börja brinna. Detta sker genom kortslutning.

Om du inte vet åldern på ditt nya hus råder vi dig att alltid anlita en elektriker för säkerhetsskull. De kan utföra ett el-test och sedan genom sin erfarenhet bekräfta status på dina elledningar och vilka som behöver att bytas ut.

Vill du veta mer eller ha en offert på att byta ut elen i ditt hus? Tveka inte att kontakta oss! Vi svarar alltid på 010-288 12 40