Koppla in taklampa

Koppla lampa: 5 steg till att koppla in en taklampa

Senast  uppdaterad: 15 april 2024

Att koppla lampa kan ibland vara krångligt, jobbigt och svårt. Speciellt om man aldrig gjort det förr. Olika färger på kablar, beslag och hur du kopplar sockerbitar kan leda till förvirring. 


Det kan det vara skönt att få hjälp av någon som vet vad dom gör. Om du känner dig minsta osäker på att göra detta själv, kontakta en behörig elektriker! Ring 010-288 12 40 om du har några frågor, eller vill få hjälp med din lampinstallation. Om du däremot känner att du har läget under kontroll och kan genomföra bytet själv kommer våra experter med en hjälpande hand och går igenom steg för steg hur du ska gå tillväga, både när du installerar en jordad eller en ojordad lampa.

Koppla in en taklampa i 5 steg

1. Stäng av strömmen

    Det första du ska tänka på innan du börjar din installation är att stänga av strömmen. Det är lätt hänt att en olycka uppstår så tänk på säkerheten. Det räcker inte att bara slå av lampan via strömbrytaren utan se till att strömmen är helt avslagen. Det gör du enklast genom att gå till proppskåpet och dra ur säkringen. Du kan med fördel använda en multimeter för att vara säker på att rätt säkring blivit urkopplad och att ingen aktiv ström finns i kablarna.

    2. Fäst monteringsbeslaget i taket

      Beslaget kan se lite olika ut beroende på vilken lampa du köpt, vilket kan leda till lite olika typer av montering. Generellt är det antingen ett beslag som fästs direkt i kopplingsdosan eller ett som också ska fästas i taket. Om det ska fästas i taket bör du förborra ett hål, speciellt om du har ett hårt betongtak eller liknande.

      3. Koppla kablarna

      När du har fäst beslaget är det hög tid att koppla in sladdarna. Det är här färgerna kommer in. Det brukar finnas antingen två eller tre som ska kopplas. En svart/brun, en blå och ibland en gulgrön.

      Börja med att ta bort en liten bit av plasten som sitter runt kablarna med en tång så att en kopparbit blir synlig. När det är gjort ska den svart/bruna och den blå in på sidorna av inlägget, kolla vilken av dom som ska in på höger respektive vänster sida. Om det finns en gulgröna så ska den in i mitten. När sladdarna är på plats kan du skruva åt skruvarna på ovansidan för att fästa dem.

      Generellt kopplar du såhär

      Brun (L) på L (Kan vara i olika färger men oftast brun, grå eller svart) 

      Blått (N) på N (kan även vara vitt)

      Gul / grön sladd (PE) PE-symbolen (oftast i mitten)

      Var alltid försiktig i äldre anläggningar då röd färg tidigare använts som skyddsjord(!)

      4. Montera lampan i beslaget

      När både beslag och kablar är på plats är det nästan klart. Nu fäster du lampan i beslaget, detta gör du genom att hänga upp lampan och skruva i skruvarna som följer med när du köper din lampa. Skruva i dessa på båda sidorna av beslaget.

      5. Slå på strömmen

      Det sista du behöver göra är att skruva i glödlampan. Nu har du gjort klart hela processen och strömmen kan återigen slås på. Förhoppningsvis har du nu en fungerande lampa som hänger vackert i taket som du själv satt upp . Svårare än så behöver det inte vara.

      Saker du ska tänka på

      Nedan följer några viktiga saker att ha i åtanke inför ditt byte av taklampa.

      LED-lampa med drivrutin

      Om du kopplar en LED-lampa med drivrutin bör du alltid följa färgkoderna.

      Lampkoppling med sockerbitar eller wago

      En lampa som kopplas med sockerbit har ofta inga bokstäver eller markeringar att följa. Tänk då på att kraftkablarna ska fästas i anslutningarna på kanterna och jorden i mitten.

      Lampkoppling med tryckomkopplare

      Många moderna lampor nu för tiden har så kallade presskontakter. Då tar du bara bort en del av isoleringen på sladden genom att trycka in den.

      Vad betyder färgerna på elkablarna?

      Fasledaren är den bruna kabeln, den blå elkabeln är den neutrala ledaren och jorden är gul eller grön. Brun, blå och gul är de vanligaste färgerna på kablarna i ditt hem men i äldre byggnader kan du stöta på andra färger.

      Vilken färg är N, PE och L?

      Här går vi igenom färgkoderna på kablarna.

      • L är en fasledare – Oftast brun
      • N är en neutral ledare – Oftast blå
      • PE är jord – Oftast gul eller grön

      Takkontakt för lampa - Så hanterar du olika varianter

      Takkontakten kan även benämnas som lampkontakt, lamputtag, stickpropp och lamppropp. Dess funktion är att fungera som stickpropp för en taklampa. På marknaden finns ett brett utbud av lamputtag och lampproppar i olika varianter. Det finns exempelvis runda lamputtag för tak i infällt utförande och takuttag både med och utan krok för lampa. Utbudet innefattar såväl jordade som ojordade vägg- och takuttag samt certifierade DCL-don. DCL står för ”Devices for Connection of Luminaires” och avser takkontakter som är CE-märkta i enlighet med den nya EU-standarden för lampanslutningsdon. 

      Bra att veta är att alla nyinstallationer idag måste ske med DCL-uttag. Du kan inte koppla in en äldre lampa direkt i ett lamputtag för DCL. En lamppropp adapter med E27-sockel kan fungera som tillfällig lösning alternativt att du byter till DCL-stickkontakter på dina taklampor. Här kan du läsa mer om installation av DCL-kontakter.Befintliga lamputtag får du fortfarande använda. Du kan fortfarande köpa gamla lampkontakter men de får inte längre inkluderas med själva taklampan utan måste köpas separat. Vilken lampkontakt du ska ha baseras på vilken skyddsklass din taklampa har. Skyddsklassen skrivs ut på varje lampa – och där klass I står för jordad och klass II för ojordad. Du ska välja en lampkontakt i samma klass som lampans skyddsklass. Det kan vara möjligt att ansluta en jordad produkt till ett ojordat uttag men bara tillverkaren av produkten tillåter det och det inte medför fara. För att byta till jordat uttag krävs en behörig elektriker, som vi på Svenska Eljouren. 

      Viktigt! Byter du till jordat uttag måste samtliga uttag i ett rum, inklusive lamputtaget i taket, också till jordat uttag. Detta på grund av olycksrisken i att blanda jordade och ojordade uttag i samma rum.

      Ska jag köpa jordad eller ojordad lampkontakt? 

      Detta är en vanlig fråga vi får från våra kunder. Här följer riktlinjerna:

      DCL lamputtag – nya takkontakter

      DCL lamputtag installeras endast med jord och till dessa uttag kan du använda både jordade och ojordade lampkontakter, vilken du ska ha baseras på vilken skyddsklass din taklampa har.

      Äldre lamputtag – jordad

      Till denna typ kan du använda både jordade och ojordade lampkontakter, vilken du ska ha baseras på vilken skyddsklass din taklampa har.

      Äldre uttag – ojordad

      Till denna typ rekommenderar vi att du köper taklampor i skyddsklass II och en ojordad lampkontakt. Om du känner dig osäker är det bäst att kontakta oss på Svenska Eljouren där en behörig elektriker hjälper dig direkt.

      Vill du ha hjälp? Tveka inte att kontakta oss.

      Svenska Eljouren hittar du i nästan hela Sverige. Oavsett om du behöver en elektriker i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Karlstad så finns vi där för dig!