Koppla in taklampa

5 steg till att koppla in en taklampa – Så här gör du!

Att montera en lampa kan ibland vara krångligt, jobbigt och svårt. Speciellt om man aldrig gjort det förr.


Olika färger på kablar, beslag och hur du kopplar sockerbitar kan leda till förvirring. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon som vet vad dom gör.

Här kommer våra experter med en hjälpande hand och går igenom steg för steg hur du ska gå tillväga, både när du installerar en jordad eller en ojordad lampa.

Om du känner dig minsta osäker på att göra detta själv, kontakta en behörig elektriker! Ring 010-288 12 40 om du har några frågor.

1. Stäng av strömmen

  Det första du ska tänka på innan du börjar din installation är att stänga av strömmen. Det är lätt hänt att en olycka uppstår så tänk på säkerheten. Det räcker inte att bara slå av lampan via strömbrytaren utan se till att strömmen är helt avslagen. Det gör du enklast genom att gå till proppskåpet och dra ur säkringen. Du kan med fördel använda en multimeter för att vara säker på att rätt säkring blivit urkopplad och att ingen aktiv ström finns i kablarna.

  2. Fäst monteringsbeslaget i taket

   Beslaget kan se lite olika ut beroende på vilken lampa du köpt, vilket kan leda till lite olika typer av montering. Generellt är det antingen ett beslag som fästs direkt i kopplingsdosan eller ett som också ska fästas i taket. Om det ska fästas i taket bör du förborra ett hål, speciellt om du har ett hårt betongtak eller liknande.

   3. Koppla kablarna

   När du har fäst beslaget är det hög tid att koppla in sladdarna. Det är här färgerna kommer in. Det brukar finnas antingen två eller tre som ska kopplas. En svart/brun, en blå och ibland en gulgrön.

   Börja med att ta bort en liten bit av plasten som sitter runt kablarna med en tång så att en kopparbit blir synlig. När det är gjort ska den svart/bruna och den blå in på sidorna av inlägget, kolla vilken av dom som ska in på höger respektive vänster sida. Om det finns en gulgröna så ska den in i mitten. När sladdarna är på plats kan du skruva åt skruvarna på ovansidan för att fästa dem.

   Generellt kopplar du såhär:

   Brun (L) på L (Kan vara i olika färger men oftast brun, grå eller svart) 

   Blått (N) på N (kan även vara vitt)

   Gul / grön sladd (PE) PE-symbolen (oftast i mitten)

   Var alltid försiktig i äldre anläggningar då röd färg tidigare använts som skyddsjord(!)

   4. Montera lampan i beslaget

   När både beslag och kablar är på plats är det nästan klart. Nu fäster du lampan i beslaget, detta gör du genom att hänga upp lampan och skruva i skruvarna som följer med när du köper din lampa. Skruva i dessa på båda sidorna av beslaget.

   5. Slå på strömmen

   Det sista du behöver göra är att skruva i glödlampan. Nu har du gjort klart hela processen och strömmen kan återigen slås på. Förhoppningsvis har du nu en fungerande lampa som hänger vackert i taket som du själv satt upp . Svårare än så behöver det inte vara.

   Saker att Tänka på

   Om du kopplar en LED-lampa med drivrutin bör du alltid följa färgkoderna.

   Lampkoppling med sockerbitar eller wago

   En lampa som kopplas med sockerbit har ofta inga bokstäver eller markeringar att följa. Tänk då på att kraftkablarna ska fästas i anslutningarna på kanterna och jorden i mitten

   Lampkoppling med tryckomkopplare

   Många moderna lampor nu för tiden har så kallade presskontakter.

   Då tar du bara bort en del av isoleringen på sladden genom att trycka in den.

   Om du vill ha hjälp? Tveka inte att kontakta oss

   Svenska Eljouren hittar du i nästan hela Sverige. Så oavsett om du behöver en elektriker i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Karlstad så finns vi där för dig!