Vanliga frågor
Vilka är era öppettider?
Svenska Eljouren har öppet dygnet runt, året runt.
Du kan alltid nå oss på 010-288 12 40
Utför ni arbeten åt både privatpersoner och företag?
Ja, våra kunder är allt från större företag, bostadsrättsföreningar, elbolag till privatpersoner.
Kostar det att ringa till er?
Nej, det kostar ingenting att ringa till oss.
Hur lång tid tar det innan ni inställer er vid akutärende?
Vi strävar efter att alltid komma ut till våra kunder inom maximalt 1 timme.
I vissa undantagsfall kan det ta längre tid men då har vi alltid en dialog öppen med dig som kund. Allt för att du ska känna dig trygg.
Är ni auktoriserade?
Vi är registrerade hos Elsäkerhetverket under vårt juridiska namn IP i Sverige AB. Klicka här
Är ni försäkrade?
Eljouren 247 AB har de försäkringar som krävs via försäkringsbolaget Trygg-Hansa.
Vad kostar era tjänster?
Utför ni alla typer av eljobb?
Svenska Eljouren kan hjälpa dig med de flesta typer av elinstallationer. Allt från mindre installationer av hushållsmaskiner, belysning, strömbrytare, sätta upp vägguttag till felsökningar och rådgivning inom elinstallation.
Med vårt breda kunnande kan du känna dig trygg att du får den hjälp du behöver.
Vi startade som ett rent jourföretag med fokus på snabba eljourarbeten men planerade renoveringar och elinstallationer har idag blivit en stor del av vårt arbete.
Idag är vi en heltäckande partner inom alla typer av elinstallationer.
Hur sker betalning?
Sker mot faktura 10 dagar eller via Swish efter överenskommelse.
Rot och rut-avdrag?
Äger du ett hus eller bor i en bostadsrätt så kan du utnyttja ROT-avdrag.
Vi kommer upplysa om du är berättigad för ROT när du ringer in.
Läs mer om ROT och RUT-avdrag hos skatteverket. Klicka här
Vad ska man tänka på när man anlitar en elektriker?
Felaktiga elinstallationer kan skapa stora problem och leda till olyckor. När du ska anlita en elektriker är det viktigt att du väljer ett företag du kan lita på och där elektrikern har rätt behörighet och kunskap.
Något som är viktigt när du anlitar en elektriker för elinstallationer är att se till att firman är auktoriserad hos elsäkerhetsverket.
Vi är registrerade hos Elsäkerhetverket under vårt juridiska namn Eljouren 247 AB. Klicka här
Måste jag vara hemma när ni utför arbetet?
Nej, men vi ser gärna att du vid första tillfället finns på plats så att vi tillsammans kan gå igenom arbetet.
Hur vet jag att elektrikern är behörig?
Vi är registrerade hos Elsäkerhetverket under vårt juridiska namn Eljouren 247 AB. Klicka här
Vi garanterar elinstallationer som är kvalitetssäkrade och godkända enligt gällande regelverk.
Vanliga frågor
Vilken laddbox är smartast att installera hemma?
När du väljer installera en laddbox hemma utgår du ofta från dina nuvarande behov. Istället ska du se till att välja en framtidssäker laddbox. Genom att redan nu vara förutseende och utgå från framtida möjliga behov kan du undvika onödiga kostnader längre fram.
Ett exempel är att du väljer en laddbox som klarar att leverera upp till 22kw och som klarar både 1- och 3-fasladdning. På så vis säkrar du att du kan behålla samma laddbox även om du byter bil i framtiden, vilket inte är en orimlig tanke. Svenska Eljourens rekommendation för en framtidssäker laddbox är att välja en laddbox med typ 2-uttag eller med en fast typ 2 kabel.
Ska jag välja fast eller lös kabel?
Vi rekommenderar dig att välja en laddbox med lös kabel! Det finns givetvis fördelar och nackdelar med båda alternativ, men lös kabel erbjuder definitivt fler fördelar. Då kan du exempelvis ta med dig kabeln när du är ute och åker. Väljer du en box som erbjuder möjlighet att låsa fast kabeln så behöver du oroa dig för att någon ska stjäla den.
En annan smart sak att tänka på är att välja en framtidssäker box. En lös kabel medger också anpassning om du skaffar en ny bil med ladduttag på annan plats eller med annat typ av ladduttag. Då köper du bara en ny kabel med rätt spec för dina nya behov. Skulle du råka backa över kabeln behöver du inte ta hjälp av elektriker utan kan enkelt och smidigt byta ut kabeln själv.
På vilket sätt är det säkrare att ladda med en laddbox?
En otroligt viktig och relevant fråga. Att ladda elbilen från vanliga vägguttag är något som såväl Elsäkerhetsverket som Svenska Eljouren avråder från. Det kan leda till överhettning eftersom elinstallationer riskerar att inte klara belastningen vid en såpass hög strömstyrka om den pågår en längre tid. Något som sker vid elbilsladdning. En laddbox har däremot inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen, vilket inte ett eluttag har. Vid laddning med laddbox är elen bara påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Med en laddbox får du inte bara den mest säkra laddningen utan även den snabbaste.
Vad menas med en smart laddbox?
En smart laddbox är en laddbox som är uppkopplad mot internet, antingen via kabel, wifi eller 4G. En smart laddbox visar bland annat förbrukning och annan intressant statistik. På marknaden finns laddboxar som inte har den här funktionen, men det är bra att känna till att det krävs att du installerar en uppkopplad laddbox om du vill få tillgång till det Gröna ROT-avdraget. En uppkopplad laddbox kan styras från distans och du kan få statistik om laddningen i din smartphone.
Med en uppkopplad laddbox finns möjligheten att koppla till olika tjänster och appar som finns för att på olika sätt optimera och styra elbilsladdningen smartare. Du öppnar även möjlighet för att i framtiden kunna koppla den till nya funktioner och fördelaktiga system.
Räcker en 16A som huvudsäkring för en laddbox?
En 3,7kW laddbox använder 16A i enfas, vilket är tillräckligt för de allra flesta. De vanligaste villasäkringarna är 20A eller 25A, vilket betyder att laddboxen kan användas utan några som helst problem. Med en 3,7kW-laddbox kan du ladda cirka två mils bilkörning i timmen, vilket ger cirka 20 mil elbilskörning om du laddar en hel natt. Med en laddhybrid är din bil fulladdad redan efter några timmar.
Väljer du ett framtidssäkrat alternativ, en 11kW-laddbox, använder du 16A i tre faser samtidigt vilket är utmärkt för den som kör en ren elbil. Din elbil kan laddas med högre effekt än en laddhybrid, som oftast går med 3,7kW. Vi kan lugna dig med att det inte innebär någon fara med en starkare box, utan bilen styr. Vår rekommendation är en 3,7kW-laddbox om du inte kör mer än några mil per dag och sällan kör långkörningar uppåt 30 mil två dagar i sträck.
Överstiger du detta är det oftast bättre att säkra upp till 20 eller 25A. Då har du flexibiliteten av att kunna snabbladda bilen under tider på dygnet då du använder mycket el till annat i hemmet samtidigt.
Vad är lastbalansering?
Lastbalansering ser till att effekten utnyttjas bättre i huset och att du undviker att säkringen går. Lastbalansering medför att du kan klara dig bra på 16A eller 20A huvudsäkring. Laddar du exempelvis bilden på dagen när husets elförbrukning är hög ser lastbalanseringen till att laddboxen inte använder full effekt. Istället använder laddboxen endast det lediga utrymmet mellan förbrukningen i huset och huvudsäkringen. Laddar du vid tidpunkter när hushållet inte förbrukar lika mycket el, exempelvis nattetid, ges däremot mer effekt till elbilsladdningen utan risk att säkringen går.
Hur snabbt laddar er laddbox min bil?
Laddningstid för en bil beror på hur snabbt du laddar och hur stort batteri bilen har.
Mer konkret: Vilken effekt din laddbox är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt bilbatterikapacitet i kWh. Du får fram den uppskattade tid som det tar att ladda bilen genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW). Några tider för laddning som riktmärke: Att ladda en elbil i ett vanligt eluttag tar cirka 20–40 timmar.
Laddar du istället bilen med en laddbox kan det ta allt mellan 2 och 20 timmar beroende på laddeffekt och bil. Några riktmärken är att en laddbox med 1-fas kan ladda upp till cirka 4 mil i timmen (7,4 kW) och en laddbox med 3-fas upp till 11 mil i timmen (22 kW).
Hur lång leveranstid har ni på laddbox?
Svenska Eljouren har alltid laddboxar på lager och vi erbjuder nästan alltid installation inom 14 dagar. Vi strävar hela tiden efter att vara Sveriges snabbaste och bästa partner inom elinstallationer.
Vad gäller för grönt rotavdrag?
Skatteavdraget Grön Rot / Grönt teknikavdrag gäller bland annat installation av laddbox hemma. Avdraget liknar rot- och rutavdraget och innebär att du får avdraget direkt på faktura. Du kan få avdrag för material- och arbetskostnader med upp till 50 procent vid installation av en smart laddbox hemma.
Det krävs dock att du köper smart laddbox och installation av samma leverantör, något som Svenska Eljouren erbjuder. Avdraget omfattar inte kostnader för resor, utrustning (till exempel verktyg) eller administration i samband med installationen. Bra att veta är att Grön Rot även omfattar inköp och installation av solceller och batterier.
Vi har smidigt paketerat vår laddbox med installation och priset du får är alltid inklusive grönt rotavdrag.
Viktigt! Du behöver äga din villa/radhus/lägenhet för att kunna utnyttja detta avdrag.
Hur går installationen av laddbox till?
1. Vid din beställning av laddbox bokar vi samtidigt in en tid som passar dig för installationen.
2. Vår behöriga elektriker kommer till dig på utsatt tid och utför installationen av din laddbox.
3. Vi testar och ser till att allt fungerar med din laddbox & eventuell lastbalanserare.
4. När din laddbox är på plats och färdiginstallerad är den redo att börja användas!
Hur lång tid tar installationen av laddbox?
Våra installatörer är erfarna och en installation av laddbox tar vanligtvis cirka 3 timmar att slutföra.
Vanliga frågor
Hjälper en jordfelsbrytare vid ojordade uttag?
Ja, en jordfelsbrytare skyddar även ojordade uttag. Att jordfelsbrytaren inte skulle fungera i ojordade uttag är en gammal missuppfattning. Jordfelsbrytaren fungerar så att den jämför strömmarna i den ena ledningen (fasledaren) och i den andra ledningen (neutralledaren, nollan). Om det finns en skillnad mellan dessa strömmar som är större än det förinställda värdet löser skyddskretsen ut och bryter strömmen.
Att ha en jordfelsbrytare kopplad till elcentralen är därmed en bra garanti för säkerheten och har du ojordade uttag bör du åtminstone installera en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren känner direkt av om det skulle bli fel på någon apparat och slår av strömmen på bråkdelen av en sekund.
Tänk på att det är ett elinstallationsarbete som endast får utföras av behörig elektriker på registrerat elinstallationsföretag, som Svenska Eljouren.
Är en ny elcentral mer säker än en gammal?
Om du bör byta ut en din elcentral beror på dess ålder, kapacitet och funktion. Livslängden på en elcentral varierar men bör vanligtvis bytas ut efter 30-50 år. Genom att byta elcentral minskar du risken för olyckor avsevärt. Vid renoveringar av elsystem är det därför naturligt att även uppdatera elcentralen.
En modern elcentral reagerar blixtsnabbt och slår ifrån strömmen på bråkdelen av en sekund om så behövs. Ett ytterligare argument att byta ut din elcentral är att äldre elcentraler i allmänhet inte är kompatibla med jordfelsbrytare, något som avsevärt ökar säkerheten i din bostad.
Vad kostar det att byta elcentral?
Att byta elcentral är ett elinstallationsarbete som endast får utföras av behörig elektriker på registrerat elinstallationsföretag, som Svenska Eljouren. Kostnaden beror på vilken typ av boende det gäller, det vill säga hur många säkringar och vilket behov du har.
För att göra det enkelt och överskådligt för dig som konsument har vi tagit fram färdiga paket som passar de allra flesta. Från elcentral till den mindre lägenheten till skräddarsydd elcentral för det stora huset. Dessutom installation inom två veckor!
Varför är dvärgbrytare bättre än de klassiska propparna?
En dvärgbrytare eller automatsäkring är den elektriska strömbrytaren som finns i en modern elcentral. Till skillnad från de klassiska propparna som utlöses en gång och sedan måste ersättas så kan en dvärgbrytare återställas för att återuppta normal funktion. Dvärgbrytare är dessutom betydligt säkrare än den klassiska proppen och kan slå ut vid en längre strömstyrka.
Hur stor elcentral behöver jag?
Börja med att titta på hur många säkringar du har idag och tänk igenom hur ditt behov faktiskt ser ut. När du ändå byter elcentral kan det vara läge att utöka centralen något och se till att varje vitvara får en egen säkring. Det är givetvis stor skillnad på vad en elcentral från 1970-talet var optimerad för jämfört med den mängd elapparater vi idag använder i vardagen. Vi hjälper dig självklart med din bokning och går igenom så att allt blir rätt för dig.
Hur vet jag vad jag har för huvudsäkringar?
Enklast är kolla på fakturan från ditt elbolag. Din säkringsstorlek står angiven på fakturans baksida vid rubriken Elnät. Din säkringsstorlek framgår också av vilken färg den lilla brickan på huvudsäkringen har. Grå är 16 A, blå är 20 A och gul är 25 A.
Vad behöver ni veta för att kunna byta min elcentral?
Vid din bokning kommer vi att ställa alla frågor som gör att du får den lösning som matchar dina behov. Våra behöriga elektriker behöver veta:
- Hur många säkringar och vilken huvudsäkring du har/vill ha?
- Bild på ditt nuvarande gruppschema
- Bild på din nuvarande central
- Om du idag har jordade eluttag?
- Bild på utrustning kring elcentralen. T.ex trafo för ringklocka / lastbalanserare mm.
- Om du har jordfelsbrytare sedan tidigare?
- Mått på utrymmet där centralen ska sitta.
Vanliga frågor om Ekonomi / Kundtjänst
Varför skiljer prisuppgiften på fakturan mot vad vi kom överens om per telefon gällande startpaketet?
Enligt Skatteverkets regler för ROT-avdrag måste vi separera kostnaden för servicebil, administrationskostnad samt skriva ut beloppen på specifikationen inklusive moms.
Därefter görs avdrag för ROT och slutbeloppet redovisas under ”Att betala” längst ned på fakturan. Så det som faktiskt ska betalas ska stämma överens med den prisuppgift du fått.
Elektrikern var bara på plats i 30 minuter, varför debiteras jag för 2 timmar?
När man bokar uppdrag med oss så utgår vi alltid från ett startpaket där 2 timmars arbete, 30 minuters framkörning samt servicebil är inkluderat. Om arbetet överskrider 2 timmar så utgår vi från en timdebitering från och med tredje arbetstimmen.
Kan jag ändra faktura till min sambos namn för att nyttja ROT-avdraget?
Självklart, vi krediterar den första fakturan, ändrar namnet och skickar ut en ny faktura samt ansöker om ROT i det nya namnet.
Vad gäller för att jag ska kunna nyttja Grönt teknik-avdrag?
Svar på denna fråga finns under frågor om laddbox.
Mitt försäkringsbolag täcker kostnaden för elarbetet ni utfört. Kan jag får en faktura utan ROT-avdraget?
Självklart, vi krediterar den första fakturan och utfärdar en ny faktura utan ROT-avdrag. Nya fakturan kan skickas per post eller brev.