Handdukstorkar

Handdukstorkar – tips & råd att välja rätt

Låt oss guida dig genom processen att välja och installera den perfekta handdukstorken för ditt badrum. I denna guide delar våra erfarna elektriker med sig av värdefulla insikter, från att välja rätt handdukstork till att byta ut en trasig enhet. Lär dig om olika val när det kommer till handukstorkar och få expertråd om när du kan ta saken i egna händer – och när det är bäst att söka hjälp av oss fackmän.

Tröttnat på kalla och fuktiga handdukar efter varma duschar? Då kan en handdukstork vara din räddning. Precis som det låter är de utformade för att snabbt torka blöta handdukar och göra dem inbjudande varma och sköna.

Välja rätt handdukstork

På marknaden finns en mängd handdukstorkar att välja bland, såväl eldrivna som modeller som använder vattenburen värme. Det stora utbudet gör valet inte helt lätt – men en bra början är att först fundera över hushållets behov och utifrån det definiera kraven: hur många handdukar du vill kunna torka samtidigt, hur stor plats handdukstorken får ta och om det finns önskemål kring en viss design. Kanske finns det även önskemål om fler funktioner, exempelvis timer eller på- och avstängningsknapp?

Här är några aspekter att överväga:

Eldrivna handdukstorkar: Dessa modeller kan lätt installeras i de flesta badrum och drivs med hjälp av elektricitet. De är snabba och torkar effektivt dina handdukar och är ofta utrustade med termostater för att hålla en jämn temperatur. Elektriska handdukstorkar finns med såväl elpatron som med värmekabel. En handuksstork med elpatron är fylld med vätska som värms upp av elpatronen och som sedan cirkulerar och ger en jämn värme. Har du en enhet med värmekabel så värmer den upp handdukstorken.

Vattenburna handdukstorkar: Dessa fungerar ihop med vattenburen uppvärmning och kopplas in i ditt befintliga värmesystem. De kan vara något mer komplexa att installera än eldrivna modeller, men är energieffektiva och kan vara en del av din övergripande värmelösning – som värmeelement i badrummet.

Design: Handdukstorkar kommer i olika design och färger, vilket gör det möjligt att hitta en som passar perfekt in i din badrumsinredning. Välj mellan traditionella raka stänger, krökta serpentingformer eller mer moderna och unika designalternativ.

Fler funktioner: Många handdukstorkar erbjuder extra funktioner som timers, fjärrkontroller eller termostatstyrning för att ge dig full kontroll över när och hur din handdukstork används. Att överväga detta kommer att hjälpa dig att smalna ner ditt val för att hitta den handdukstork som bäst passar dina behov och preferenser. 

Kom ihåg att om du är osäker kring val och installation är det alltid bäst att rådfråga en fackman för att säkerställa att allt blir rätt i slutändan. Kontakta oss så hjälper vi dig att skräddarsy en lösning för just ditt badrum: med rätt kapacitet (effekt och storlek) samt önskemål kring installation med dold eller synlig anslutning.

Byta handdukstork i badrummet

Elinstallationer i våtrum är som bekant mycket känsligt. På frågan om du kan placera en handdukstork nära dusch eller ovanför badkar så är vår rekommendation att noggrant följa de anvisningar som följer medl din produkt. Som behöriga elektriker ser vi alltid till att följa starkströmsföreskrifterna från elsäkerhetsverket och hjälper alltid dig som kund med goda råd så att du får en säker installation.

Trasig handdukstork – vad gör jag?

Om din handdukstork går sönder finns det några steg du kan följa för att åtgärda situationen.

Först och främst är det viktigt att kontrollera om garantin fortfarande täcker eventuella reparationer eller om det är dags att ersätta enheten med en ny handdukstork. Om garantin har gått ut, och du känner dig bekväm så kan du felsöka problemet själv. Det kan handla om något så enkelt som en trasig kontakt eller en överbelastning i systemet.

Om du inte känner dig säker på att själv utföra felsökning, eller om problemet är mer komplicerat, är det bäst att kontakta någon som oss: en behörig elektriker eller en specialist inom värmesystem. Vi har den nödvändiga kompetensen och erfarenheten för att diagnostisera och lösa problemet på ett säkert och effektivt sätt.

Att försöka reparera en handdukstork utan tillräcklig kunskap kan vara direkt farligt och kan också orsaka ytterligare skador.

Handdukstork – elektriker eller rörmokare?

När du behöver hjälp med din handdukstork är det viktigt att veta vem du bör kontakta för bästa resultat. Generellt sett, om det handlar om installation av en eldriven handdukstork eller installation relaterad till el så är det en elektriker du ska vända dig till. Som behörig elfirma har vi expertisen och licensen som krävs för att arbeta med elsystem och se till att allt är säkert och korrekt anslutet.

Å andra sidan, om din handdukstork är kopplad till ett vattenburet system eller om du upplever läckage eller problem med vattenanslutningen, då är det en rörmokare eller en specialist inom värmesystem som bör kontaktas. Rörmokare är specialiserade på vatten- och avloppssystem och har den kunskap som behövs för att lösa problem som rör vattenanslutningar.

Viktigt att notera är att i vissa fall kan det krävas ett samarbete mellan en elektriker och en rörmokare, till exempel om din handdukstork har både en elektrisk och vattenburen komponent. I dessa fall kan det vara klokt att kontakta båda yrkesgrupperna för att säkerställa en korrekt och säker lösning.

Eftersom vi jobbar både med el och rör så vet vi exakt hur vi kan hjälpa dig. Oavsett om det handlar om att få en ny handdukstork på plats eller om du har problem med din befintliga så är du välkommen att kontakta oss, så gör vi jobbet direkt!

Får jag byta en handdukstork själv?

Att byta en handdukstork själv är möjligt, men det finns viktiga aspekter att ta hänsyn till. För det första är det viktigt att vara medveten om att bytet innebär att hantera elanslutningar, och därför kräver det en viss förståelse för elektricitet och dess risker.

Om du inte har erfarenhet eller känner dig osäker på detta område, rekommenderar vi starkt att du kontaktar en behörig elektriker, exempelvis oss, för att utföra installationen. Om du däremot har viss kunskap om elektriska installationer och känner dig bekväm med att hantera dem, kan du överväga att byta handdukstorken själv.

Se till att stänga av strömmen till området där du arbetar och följ tillverkarens instruktioner noga. Kontrollera även om det finns några specifika krav eller rekommendationer som gäller för den handdukstork du har valt. Oavsett om du väljer att göra jobbet själv eller anlita en fackman är det viktigt att säkerställa att installationen görs korrekt och säkert för att undvika eventuella problem i framtiden.

Kom också ihåg att om handdukstorken är kopplad till ett vattenburet system, kan det krävas ytterligare kunskap inom VVS, vilket i så fall bäst utförs av en rörmokare. Säkerhet och korrekt installation går alltid före allt annat.