Installera dimmer

Installera dimmer – får man koppla in en dimmer själv?

Istället för att banna mörkret – installera dimmer! På så sätt kan du matcha ljusstyrkan till rätt ändamål, till tillfället eller förstärka känslan du längtar efter i rummet. Men hur ligger det till, får man koppla in en dimmer själv? Detta och mer berättar våra proffs på området i denna artikel.

Du kan alltid kontakta oss för att boka installation av dimmer eller för goda råd.

En dimmer eller fem är lösningen i de flesta hem! Den gör det lätt att få rätt ljusstyrka för säsongen och justera efter ditt behov för stunden. Exempelvis bra ljus när ni gör läxor och mysbelysning till middagen. Dimmers är något de flesta verkligen vant sig vid att behöva i hemmet, och som vi ser som något enkelt och självklart. Men en sak är viktig och det är svaret på fråga som ställs i rubriken: Nej du får inte installera en dimmer själv, för det krävs en behörig elektriker.

Definition av dimmer

Ordet "dimmer" kommer från det engelska "dim", som betyder "dämpa” eller ”fördunkla”. Dimmers låter dig med andra ord dämpa eller justera ljuset i ett rum.

Vill man kunna dimma en lampa är det viktigt att känna till vilken typ av lampa det handlar om. Det finns en lång rad dimmerlösningar som är kopplade till vilken typ av belastning de styr. Du ska därför välja dimmer utifrån vilken typ av lampa som ska dimras – och vi på Svenska Eljouren har koll och ser till att det blir rätt. 

Exempel på olika typer av dimmer är LED-dimmer, universaldimmer, dimmerpuck, tyristordimmer och transistordimmer – och det finns även dimmerstyrning via mobilen med hjälp av en Wiser-puck.

Fördelar med en dimmer 

Dimmers är populärt OCH användbart eftersom de hjälper dig justera ljuset i ett rum. Med en dimmer kan du anpassa belysningen efter stämning och situation. Istället för att tända eller släcka flera lampor för olika syften kan du med en dimmer smidigt justera ljusstyrkan i en och samma lampa.

Får jag installera en dimmer själv?

Nej du får inte koppla en dimmer själv. 

Dimmer räknas som en fast installerad elkopplare och enligt lagen måste detta överlåtas till en behörig elektriker. Detta av säkerhetsskäl – eftersom fel i installeringen kan orsaka skada eller brand. Vi på Svenska Eljouren har både kompetens och känsla för service och ser till att du får hjälp snabbt, ofta samma vecka. Genom att anlita proffs kan du känna dig trygg med att dina dimmers installeras på ett säkert och professionellt sätt. Utöver trygghet är det bra att känna till att ditt försäkringsbolag kräver professionell installation av dimmer och kan neka dig ersättning om du själv gör jobbet ändå och det leder till komplikationer.

Boka elektriker

Så här kopplar din elektriker in en dimmer

När du anlitar oss så håller vi koll att rätt typ av dimmer installeras. Nedan är ett vanligt exempel på hur det kan gå till, men olika dimmers kan kräva andra steg – exempelvis när vi installerar en dosdimmer.

  1. Vi stänger av strömmen.
  2. Vi monterar bort den befintliga strömbrytaren – en spänningstestare används för att säkerställa att strömmen verkligen är avstängd.
  3. Skruvarna lossas, och frontplattan i kopplingsdosan tas bort.
  4. Brytaren tas ut ur kopplingsdosan.
  5. Vi kopplar in tändkabeln och fasadledaren och dimmern i kopplingsdosan.
  6. Dimmern placeras inuti kopplingsdosan och skruvas fast.
  7. Ram och vred till dimmern monteras.
  8. Vi slår på strömmen och funktionstestar dimmern.
  9. Din dimmer är installerad och redo att börja användas.

Vi på Svenska Eljouren hjälper dig med allt där hemma som har med el att göra och som du inte har behörighet för. Vi jobbar med din säkerhet i främsta rummet och alltid på ett professionellt sätt. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller vill boka in installation av dimmer.

Elektriker