Minska elforbrukning

Minska elförbrukningen hemma – så gör du

Med historiskt rekordhöga elpriser och en prognos som tyder på att de inte lär sjunka i vinter är det mer aktuellt än någonsin att ta ansvar för sin egen elförbrukning. Som proffs på el vet vi att små, medvetna beteendeförändringar kan göra en stor skillnad när det kommer till att spara energi. Det kan handla om att släcka lampor och stänga av elektrisk utrustning när den inte används, men det finns fler kraftfulla åtgärder du kan ta till. I denna artikel guidar vi dig genom praktiska tips och kreativa lösningar på olika nivåer som hjälper dig att minska din elförbrukning, och därigenom sänka dina elkostnader.

Enkla saker alla kan göra för att minska elförbrukningen

Att ta små steg i rätt riktning kan göra stor skillnad när det kommer till att minska elförbrukningen. Här är några praktiska åtgärder som alla enkelt kan implementera för att spara energi och pengar. Tips vi ofta delar till våra kunder och som är lätta att ta till sig:

 1. Vaska inte ugnsvärmen: Efter matlagning i ugnen kan du dra nytta av alstrad värme. Stäng av ugnen, men låt luckan stå öppen så att värmen sprids i köket och kommer till nytta.
 2. Reglera inomhustemperaturen över dygnet: Använd tidsstyrning för att sänka inomhustemperaturen när du sover, är bortrest eller på jobbet. Det är en enkel åtgärd som kan ge betydande besparingar.
 3. Duscha mer effektivt: Att korta ner duschtiden minskar elförbrukningen för varmvatten. Kom också ihåg att duschen är mer energieffektiv än att fylla ett badkar.
 4. Uppdatera tätningslisterna: Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan leda till onödigt energislöseri. Genom att byta ut dem kan du förbättra både värmeisoleringen och inomhusklimatet.
 5. Frihet åt elementen: Täckande tunga gardiner och stora möbler som står framför elementen hindrar värmen från att spridas i rummet. Se till att hålla det luftigt runt elementen för att optimera värmeutnyttjandet.
 6. Byt till LED-lampor: Byt ut dina gamla glödlampor mot LED-varianter. De är inte bara 80 % mer energieffektiva, utan har också betydligt längre livslängd. På så vis minskar du elförbrukningen samtidigt som du slipper frekventa lampbyten.
 7. Optimera kyl och frys: Håll temperaturen i kylen på ungefär +6° och frysen runt -18°. Placera enheterna så att luften kan cirkulera fritt runt dem. Regelbunden avfrostning av frysen och kontroll av tätningarna är också viktigt för att minska energiförbrukningen.
 8. Energisnål användning av elektronik: Många apparater i hemmet drar el även när de står i standby-läge. Inte minst är mobilladdare bovar i detta drama. Genom att vara noggrann med att koppla ur oanvända apparater kan du spara betydande mängder el och pengar.
 9. Använd grenuttag för mindre apparater: Att koppla mindre elektronik till ett grenuttag gör det enkelt att stänga av dem med ett enkelt knapptryck. Det eliminerar onödig elförbrukning som kan uppstå när apparaterna står i standby-läge.

Större investeringar för att minska elförbrukningen

När det kommer till långsiktiga besparingar och en mer hållbar energianvändning finns det investeringar som kan göra stor skillnad. Här är några kraftfulla åtgärder som, även om de kräver en initial investering, kan leda till betydande besparingar på sikt.

 1. Uppgradera värmesystemet: Om din bostad värms med direktverkande el finns det mycket att vinna genom att överväga alternativ som bergvärme- eller luftvärmepumpar. Även en uppgradering till en mer effektiv värmepump kan vara en lönsam investering. Nya el-element med smart styrning kan också ge betydande besparingar.
 2. Byt ut äldre dörrar och fönster: I vissa fall räcker det inte med att bara byta tätningslister. Äldre dörrar och fönster har ofta bristfällig isolering. Genom att investera i moderna, välisolerade alternativ kan du betydligt effektivisera uppvärmningen av din bostad.
 3. Isolering av vind, tak och fasad: Taket är en av de mest kritiska punkterna att isolera väl, då värme naturligt stiger uppåt. Oavsett om du väljer att isolera taket utifrån eller inifrån, eller om du planerar att renovera fasaden, kan tilläggsisolering ge dig betydande besparingar på uppvärmningskostnader.
 4. Optimera golvvärmen: Golvvärme kan vara en energisnål uppvärmningsmetod, förutsatt att det finns god isolering under värmeslingorna. Undvik att placera mattor ovanpå golvytan med golvvärme, då detta kan hindra värmen från att spridas i rummet.
 5. Installera smart belysning: Genom att integrera smart belysning i ditt hem kan du ha full kontroll över ljuset via en mobilapp. På så vis kan du enkelt se till att samtliga lampor är släckta när du lämnar hemmet och du kan även schemalägga tänd- och släcktidpunkter för olika lampor. En investering i smart belysning kan både öka din komfort och bidra till betydande energibesparingar på lång sikt.
 6. Solcellsanläggning: En större investering kan vara att installera en solcellsanläggning på ditt tak. Detta kan generera din egen förnybara energi och minska ditt beroende av externa elleverantörer.
 7. Ersätt gamla vitvaror: Moderna vitvaror är avsevärt mer energieffektiva än äldre modeller. En modern induktionshäll, till exempel, är 40 % snålare jämfört med en äldre spis med gjutjärnsplattor. Kontrollera energimärkningen på dina vitvaror och överväg att investera i energisnåla alternativ, helst A-klassade modeller, för betydande besparingar på lång sikt.

Att göra dessa större investeringar kan initialt verka omfattande, men de kan i längden innebära betydande besparingar på dina elkostnader samt en minskad miljöpåverkan. Vi kan vägleda dig och hjälpa dig att hitta de mest kostnadseffektiva lösningarna för ditt hem. Dessutom levererar vi skräddarsydda installationer inom de flesta områden vi listat ovan. Kontakta oss för elrådgivning.

Checklista för att spara el dagligen

Visste du att genom att sänka inomhustemperaturen en grad kan dina värmekostnader minska med 5%. Och att du sparar el bara genom att duscha kortare! Att göra små förändringar i din dagliga rutin kan göra stor skillnad när det kommer till att spara energi och minska elförbrukningen.

Här är några enkla steg att bocka av för att skapa en mer energisnål vardag.

 1. Gör en energibesiktning: Anlita en energikonsult för att använda värmekamera och identifiera var ditt hem kan läcka värme. Åtgärda de största energitjuvarna.
 2. Se över tätning av fönster och dörrar: Kontrollera att lister och tätningar på fönster och dörrar är i gott skick. Rätt åtgärder kan göra stor skillnad.
 3. Optimera temperaturen i oanvända utrymmen: Sänk värmen i rum som inte används, som gästrum, garage eller förråd.
 4. Justera termostaten efter säsong: Anpassa temperaturen efter behov: lägre på vintern och högre på sommaren för att minska både uppvärmnings- och nedkylningskostnader.
 5. Installera programmerbar termostat: Automatisera temperaturändringar under olika tider på dygnet för att undvika onödig energiförbrukning.
 6. Välj dusch istället för bad: Att duscha är generellt mer energieffektivt än att fylla ett badkar med hett vatten.
 7. Byt till snålspolande duschmunstycke: Investera i ett munstycke som ger samma sköna duschupplevelse med lägre vattenförbrukning.
 8. Effektivisera duschandet: Minska duschtiden för att spara vatten och energi. Tre minuter mindre per dag kan göra stor skillnad.
 9. Optimera värmeutnyttjandet: Se till att inga stora möbler blockerar värmen från elementen. Skapa fritt flöde så att värmen kan sprida sig jämnt i rummet.
 10. Klä dig varmt inomhus: Bär varma kläder inomhus på vintern för att minska behovet att skruva upp värmen och spara energi.
 11. Undvik mattor på golvvärme: Mattor kan försämra golvvärmens effektivitet.
 12. Använd gardiner och persienner för isolering: Täck för fönster på kväll och natt för att hålla kylan ute och stänga in värmen i rummet.

Med dessa enkla steg kan du dagligen minska din elförbrukning och göra din vardag mer energisnål.

Har du frågor kring lösningar vi kan realisera och som minskar elförbrukningen i ditt hem, tveka inte att kontakta oss.