Tradgardsbelysning hero

Skapa härlig atmosfär med rätt trädgårdsbelysning: En guide till installation och design

En välskött trädgård är inte bara ett ställe att nyttja dagtid, utan den kan förvandlas till en magisk plats under kvällstid med rätt belysning. Belysning ökar inte bara säkerheten och funktionaliteten av din trädgård, utan kan också enkelt skapa en atmosfär som lockar till avkoppling och sociala sammanhang. För att skapa den perfekta belysningsmiljön i din trädgård, finns det flera aspekter att överväga vid installationen. Läs vidare för att lära dig allt om trädgårdsbelysning, och vad du bör tänka på.

Planering - nyckeln till framgång

Innan du börjar installera trädgårdsbelysning är det viktigt att tänka ut en plan. Ta en rundtur i din trädgård på olika tider på dagen för att observera hur ljuset förändras beroende på tid på dygnet. Identifiera områden som du vill lyfta fram eller skugga, samt platser där säkerheten kan förbättras med belysning. Bestäm vilka delar av trädgården du vill betona, som träd, buskar, stigar eller uteplatser.

Välj rätt belysningstyp

När du har en plan kan du välja lämplig belysning för olika områden. Här är några vanliga typer av trädgårdsbelysning:

  • Vägg- och takbelysning

Används för att belysa husväggar, altaner eller andra strukturer. Kanske den mest vanliga typ av trädgårdsbelysning i svenska trädgårdar.

  • Spottbelysning

Används för att belysa specifika objekt som träd, statyer eller arkitektoniska funktioner. Kanske inte så vanligt i svenska trädgårdar, men vi rekommenderar dig att fundera på om det är något som skulle passas din trädgård, då det höjer mysnivån på ett enkelt sätt.

  • Stigbelysning

Placerad längs stigar eller trappor för att ge vägledning och säkerhet. Stark rekommendation, det blir snabbt mörkt stora delar av året i Sverige.

Undvik bländning

Bländning kan vara mycket irriterande. För att undvika detta, undvik att placera belysningsarmaturer där de kommer att skina direkt i ögonen på människor när de rör sig genom trädgården, eller rätt in i byggnader runt omkring trädgården. Justera vinkeln på armaturen eller använd armaturer med inbyggda skärmar för att minska risken för bländning.

Använd LED-lampor

LED-lampor är det bästa valet för trädgårdsbelysning - av flera skäl. De är energieffektiva, har lång livslängd och ger en jämn och stark belysning. Dessutom är de tillgängliga i olika färger och styrkor, vilket ger dig möjlighet att skapa olika atmosfärer i trädgården.

Installera med säkerhet i åtanke

När du installerar trädgårdsbelysning är det viktigt att göra det säkert. Använd kablar som är avsedda för utomhusbruk och skydda dem ordentligt mot väder och slitage. Använd jordfelsbrytare för extra säkerhet och se till att alla armaturer är installerade korrekt och stabilt.

Det finns mycket att tänka på när det kommer till utomhusbelysning, allt från höjd på uttag, till IP-klassning på ditt material. Här kan du läsa mer om vad du måste tänka på utifrån en säkerhetssynpunkt.

Tänk på miljön

Vid val av trädgårdsbelysning är det också viktigt att tänka på miljön. Välj armaturer och lampor tillverkade av återvunnet material och som är energieffektiva för att minska din trädgårds miljöpåverkan. Dessutom kan solcellsdrivna lampor vara ett bra alternativ för platser där det inte finns tillgång till el.

Testa och justera

När installationen är klar, testa belysningen på olika tider på dagen och justera vid behov. Du kanske vill ändra riktningen på spottbelysning eller justera ljusstyrkan på olika lampor för att uppnå den önskade effekten.

Om du känner att du inte har nog med kunskap för att genomföra installationerna på ett fackmannasätt, rekommenderar vi dig att anlita en auktoriserad elektriker. Svenska Eljouren kan hjälpa dig med alla dina olika typer av elinstallationer. Vanligtvis kan vi infinna oss inom en vecka, beroende på var i Sverige du bor. Ring oss eller fyll i vårt formulär, för att prata med en av våra bokare!

Vi hjälper dig både med kunskap och installationer

Vi hoppas att du fått bra insikt eller hjälp av denna artikel. Och du ska alltid veta att om du har minsta fråga eller vill ha hjälp med någon inom vårt kunskapsområde är du alltid välkommen att kontakta oss.