Smarta hem Vad ska jag tanka pa

Smarta hem – vad ska jag tänka på?

Smart hem eller hemautomatisering är ett koncept som intresserar många just nu. Som en av Sveriges största elfirmor med certifierade elektriker med kunskap inom nätverk så hjälper vi hushåll i hela landet med transformation till just smarta hem.

Det är ett hem där vardagen förenklas med hjälp av tekniska lösningar och fjärrstyrning – via din smartphone eller surfplatta. Här berättar vi mer om smarta hem och de möjligheter som finns.

Vad är tanken bakom det smarta hemmet? Kort sagt handlar det om att förenkla för dig att ha kontroll över ditt hem, och även när du själv befinner dig någon annanstans. Det finns en rad olika funktioner för trygghet som bekvämlighet du kan få installerat för att göra ditt hem till ett smart hem.

Har du funderingar på att göra ditt hem smart?

Vi hjälper dig gärna komma igång. Kontakta oss för smart rådgivning och offert

Varför smart hem?

Smarta hem är ett begrepp som betyder möjligheten att på distans kontrollera olika funktioner men även få nyttig information. Många har upptäckt fördelarna med ett smart hem. För många är en ökad trygghet det viktigaste med tillgång till det smarta hemmets brand-, översvämnings- och inbrottslarm. Att kunna tända och släcka lampor på distans är också något som både är praktiskt och tryggt. Några knapptryck på mobilen och du ger bilden av att du befinner dig hemma, något som avskräcker inbrott. Tidsinställda timers som tänds och släcks samma tid varje dag gör tyvärr inte det.

Ett installerat smart hem-system kan också hjälpa ditt hushåll att spara såväl pengar som miljö, detta genom att stimulera en mer klimatsmart energiförbrukning.

Kan jag själv installera smarta produkter hemma?

Dina smarta hem-applikationer kommunicerar genom olika typer av signaler. För att få dem att samverka behöver du koppla ihop dem i ett smart hem system och det finns olika varianter att välja mellan. Vi är väl bevandrade inom smarta system och kan ge dig rekommendationer utifrån dina önskemål och systemens respektive styrkor och svagheter.

Några exempel:

  • Plejd
  • Homekit (Apple)
  • Zigbee
  • Z-wave

Svårighetsgraden på lösningarna i smarta hem varierar och i vissa fall kan du själv göra installationen, lite beroende på hur tekniskt insatt du är. Mer komplexa funktioner, som att i din mobil kunna se om en lampa är tänd eller släckt eller hur mycket energi den förbrukar under en viss tid, kräver vanligen en kunnig fackman med kunskap inom nätverk. Fördelen att ta hjälp av en behörig elektriker är att det blir rätt direkt och du får precis de smarta funktioner som du faktiskt vill ha.

Vad kan jag styra med ett smart hem-system?

Det finns mängder av funktioner du kan få installerat för att göra ditt hem smart. Här är några exempel på vanliga lösningar vi installerar hos våra kunder.

Smart belysning

Vill du kan du göra belysningen smartare med möjlighet att fjärrstyra den med en mobilapp. Du kan även schemalägga belysningen eller med hjälp av hemautomatisering skapa ett mönster utifrån dina vanor. Vi rekommenderar lösningen Plejd som vi installerar bakom befintlig lampknapp eller i elcentralen och som erbjuder många spännande möjligheter. Den låter dig styra över din belysning via knapp, app eller röst. Du kan låta fasadbelysningen tändas automatiskt när solen går ner och släckas när solen går upp. Den kan efterlikna beteendet av att någon är hemma genom att tända, släcka och dimra din belysning automatiskt. Plejds produkter installeras av oss som auktoriserade elektriker och vi hjälper dig komma fram till en lösning som är skräddarsydd för dig.

Plejd hjälper dig att styra dina lampor smart

Smarta gardiner

Vill du vakna till solsken kan vi se till att ditt smarta hem system öppnar och stänger dina gardiner. Efter solen eller efter klockan, du bestämmer.

Smart effektiviserad energiförbrukning

Vi kan hjälpa dig automatisera allt från belysning till värme- och luftsystem och på så sätt hjälpa dig spara pengar samt minska ditt klimatavtryck. Ett smart hem kan hjälpa dig effektivisera din energiförbrukning! Detta genom att energi endast förbrukas när det behövs och avbryts när den inte behövs. Till exempel kan ett smart luftsystem känna av antal personer i ett rum och anpassa temperaturen i rummet utifrån detta.

Den smarta bilen

Det finns smarta hem-applikationer även för din bil – både för din säkerhet och för din bekvämlighet. Vi kan hjälpa dig med en lösning där du öppnar garageporten inifrån bilen med hjälp av din smartphone eller bilvärmare som du smidigt ställer in med hjälp av en app.

Detta är bara ett axplock av de smarta hem-produkter som finns tillgängliga på marknaden. Kontakta oss om du vill veta mer om smarta möjligheter med hemautomatisering. Vi är lyhörda för dina behov och ser till att du får tillgång till funktioner som erbjuder dig maximal nytta och trygghet. Våra installationer utförs av behöriga elektriker med djup kunskap inom nätverk.

Utöver rådgivning erbjuder vi dig en snabb offert.