Ansvarig for elen

Det är du som är ansvarig för elen i ditt hem

Du är ansvarig för att elen i ditt hem är säker och att den används på rätt sätt, och framför allt – på ett säkert sätt.


Det gäller alla som bor i en bostad med en elinstallation och det spelar ingen roll var du bor, eller hur du bor.

Du är ansvarig för att elen i ditt hem är säker och att den används på rätt sätt, och framför allt – på ett säkert sätt. Det gäller alla som bor i en bostad med en elinstallation och det spelar ingen roll var du bor, eller hur du bor. En del regler gäller alla men det finns också regler som gäller enbart dig som äger din bostad.

Du är ansvarig för att:

 • Kontrollera dina apparater så att de är säkra. Trasiga kablar och kontakter ska bytas ut omgående. Du är också ansvarig för att de används på rätt sätt. En hårtork i frysen för att frosta av snabbare är ett exempel på felaktig användning.
 • Använda elanläggningen på ett tryggt sätt. Elkontakter, strömbrytare och elcentralen är några av de saker som ingår i en elanläggning och som du är ansvarig för att de används på ett säkert sätt. (Äger du din bostad är du också skyldig att hålla elanläggningen säker genom kontroller och underhåll.)
 • Alla elarbeten utförs på rätt sätt. Vissa saker får du lov att göra på egen hand, men för de allra flesta elarbeten krävs det behörig elektriker med rätt kompetens. Anlita alltid ett företag med rätt certifikat och utbildningar.

Så här kontrollerar du dina apparater och elsäkrar ditt hem

 • Sitter sladden fast? Dra i den och känn efter! En sladd ska inte lossna om man drar hårt.
 • Är sladden hel? Inga synliga skador på höljet eller på kontakterna får finnas. Gamla elektriska apparater? Kontrollera dem mer noga än de som är lite nyare. Gamla elkablar kan bli porösa och göra apparaten strömförande.
 • Se till att dina sladdar inte kläms i en dörr eller ett fönster.
 • För långa kablar? Lämnas de ihoprullade kan de bli varma. Använd lagom långa kablar och om du använder en kabelrulle är det alltid bättre att rulla ut hela.
 • Avstånd mellan lampor och gardiner eller andra textilier? Tyg får inte komma i kontakt med lampa, det kan börja brinna.
 • Damm bakom kyl och frys? Dammsug minst en gång per år, gärna oftare. Det kan bli en brandfara annars.

Om dina apparater har trasiga kablar eller kontakter så måste du laga detta omgående. Du får inte använda osäkra produkter i en elanläggning.

Behöver du en elektriker i Stockholm? Kontakta oss så bokar vi en tid, oftast inom ett par dagar.

Kontrollera din elanläggning – För dig som äger din bostad

Har du köpt ny bostad? Då rekommenderar vi att du låter göra en elbesiktning. Extra noga är det om huset är äldre. Låt en behörig elektriker kolla anläggningen så du vet att den är säker.

En kontroll av anläggningen på egen hand kan göras på följande vis:

 • Känn på säkringarna med handen. Är de varma bör du fundera på att koppla ur elprodukter som är kopplade mot den aktuella säkringen. Fortfarande varm efter en timme? Ring oss på eljouren så kommer vi och kollar, den ska inte vara varm!
 • Kontrollera så att alla säkringar är märkta. Du ska alltid veta vilken säkring som går till vilket rum. Är de inte uppmärkta så stäng av dem och se var strömmen försvinner och gör sedan en lista.
 • Känn på säkringarna och se om de sitter löst. Lösa proppar eller automatsäkringar kan ge kortslutning vilket kan leda till brand.

För dig som hyr lägenhet

Enligt hyreslagen så är du skyldig att ”väl vårda lägenheten med vad därtill hör”. Uppstår det några elfel eller brister med det elektriska är du skyldig att meddela hyresvärden detta.

Ditt ansvar gäller vilka apparater och produkter som ansluts till uttagen. Det är till exempel inte tillåtet att börja ladda en elbil genom att dra en förlängningskabel genom fönstret.

Hyresvärden är skyldig att hålla elanläggningen säker och du som hyresgäst är skyldig att se till att anläggningen används på ett säkert sätt. Tänk på att det kan krävas särskilda tillstånd att installera diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare eller andra produkter. Vi rekommenderar att man låter en behörig elektriker utföra den typen av installationer för att undvika faror.

Behöver du en elektriker i Göteborg? Ring oss så löser vi dina problem!