Dra ut el i tradgarden Tips

Dra ut el i trädgården – checklista från elproffsen

Du som har lyckan av att leva med trädgård njuter självklart av utesäsongen. Utöver allt vackert grönt som spirar och njutningen av en hängmatta med grönt gräs under bara fötter bidrar el i trädgården till en stor mysfaktor.

Att dra ut el i trädgården är idag lite av ett måste – men det är oerhört viktigt att det sker på rätt sätt. Att dra en sladd inifrån bostaden ut i din trädgård är ett absolut NEJ. I denna artikel berättar våra elektriker varför och ger sina bästa råd för hur du dra ut el i trädgården med full säkerhet.

Säker el i trädgården?

El bidrar till en hel del fint i dagens trädgårdar. Inte minst spelar utomhusbelysningen en viktig roll för att skapa trevnad och personlighet. Andra härliga och nyttiga elprylar är elgrill, infravärme, badpool, trimmer, häcksax och markismotorer som på olika sätt berikar trädgårdsupplevelsen. Men med behovet av ström så medföljer krav på en säker lösning, exempelvis utomhussäkra eluttag med skyddsjord. Dessa måste ha rätt märkning och vara försett med täcklock för att skydda det från fukt. Kanske behöver du även förbereda el för infravärme eller för dina markismotorer? Då kan det bästa alternativet vara låta installera en kopplingsdosa med fördragen el på utsidan i anslutning till trädgården. 

För att lösningarna ska vara säkra så ska elinstallationer utomhus vara gjorda av en behörig elinstallatör, något som alla våra fackmän på Svenska Eljouren är.

Elprylar i trädgården – våra rekommendationer

Våra elektriker varnar å det bestämdaste för att du drar en sladd inifrån huset ut i trädgården. Detta är en farlig och dumdristig lösning som vi tyvärr ser förekommer alltför ofta.

Utomhusuttag i trädgården

Genom att installera ett säkert uttag utomhus kommer du aldrig behöva ta till den farliga nödlösningen: att dra sladd inifrån huset när du behöver el i trädgården. Ett utomhusuttag ska har rätt märkning, vara försett med ett täcklock som skyddar det från fukt. Det ska också alltid ha skyddsjord och enligt dagens regelverk också en jordfelsbrytare som extra säkerhet. Ditt uttag kan vara kopplat till en jordfelsbrytare inne i bostaden, alternativt en portabel jordfelsbrytare. Blir det fel på en elapparat och den skulle bli strömförande så bryter en jordfelsbrytare strömmen omedelbart.

Belysning och ljusslingor utomhus Belysning ute i trädgården är mysigt både på sommaren och för att lysa upp mörka vinterkvällar. Ljus är inte bara inomhusinredarens bästa knep. Även utomhus ger ljussättning träd, buskar och höga gräs spännande uttryck. Det skapar djup och kan punktmarkera vackra urnor och eller andra trädgårdsdetaljer. Många har helt enkelt upptäck belysningens möjligheter att inreda sin trädgård och skapa trevnad! Det finns idag stort urval av ljusslingor anpassade för utomhusbruk som både är praktiska och dekorativa. Om du ansluter en ljusslinga till ett uttag ska det vara skyddsjordat, enligt punkten ovan. Kräver belysningen en fast monterad installation (som inte ansluts till ett uttag) så anlitar du en behörig elektriker för jobbet. Ring oss så löser vi det! Utomhusbelysning installeras vanligen med en fast installation. Vill du kan vi komplettera med ett skymningsrelä som automatiskt tänder lamporna när det blir mörkt. Trevligt för er och grannarna samt avskräckande för ovälkomna gäster när ni inte är hemma.

Elgrill i trädgården

Grilla är en av sommarens favoritaktiviteter i trädgården. Ett enkelt sätt att samla många och där var och en kan grilla sin egen favoritmat. En elgrill ansluter du alltid till ett skyddsjordat uttag som är försedd med jordfelsbrytare. Tips! Även om elgrillar ofta sägs klara regn och väta så rekommenderar vi att du ordnar något slags regnskydd och skyddar den mot den värsta vätan under de aktiva sommarmånaderna.

Infravärme på uteplatsen

För att förlänga säsongen och att kunna njuta av längre kvällar så finns infravärme på mångas önskelista. På marknaden finns två varianter; den som ansluts via en stickkontakt och infravärme via fast installation. Den första får du installera själv om du har en godkänd stickkontakt på plats utomhus. För den sistnämnda krävs en behörig elektriker.

Robotgräsklippare med laddning i trädgården

Laddstationen ska givetvis anslutas till ett skyddsjordat eluttag med jordfelsbrytare samt petskydd. Tips! Inför varje ny säsong är det alltid bra att kolla till laddstationen, exempelvis att elkabeln till laddstationen saknar sprickor.

Tillfälliga badpooler med elvärme i trädgården

Som alternativ till swimmingpool finns ett stort utbud av tillfälliga badpooler. De har blivit mycket populära och är uppskattat av såväl barn som vuxna en het sommardag. Till dessa pooler finns vanligen en elektrisk pump och inte sällan en värmare. Både pump och värmare ska anslutas till ett skyddsjordat uttag utomhus med jordfelsbrytare. Tips! Behöver du en förlängningssladd så välj gärna en så kort som möjligt. Detta för att skydda skarvarna mot oönskad fukt.

Checklista för att dra ut el i trädgården

Här följer en checklista att stämma av när du ser över elprylar och din strömförsörjning utomhus. Sammanfattningsvis är det allra viktigaste att alla kontakter och kopplingsdon har rätt märkning för utomhusbruk – och att alla installationer är utförda av en behörig elektriker.

  • Innan du börjar använda säsongens elapparater utomhus – kontrollera att de är i gott skick. Är sladdarna spruckna, missfärgade eller skadade? Byt ut mot nya direkt.
  • Kontrollera att alla elprylar samt belysning som du tänker använda utomhus är godkända för detta. Hur vet jag det? Jo, genom att de är CE-märkta och har en IP-klass på lägst 44. CE-märkning garanterar att tillverkaren uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav. IP-märkning anger hur mycket damm och vatten apparaten tål. Märkningen anger att de tål fukt, regn, kyla och damm.
  • El och vatten är en känslig och potentiell farlig kombination. Vid installation av pool följ noga tillverkarens anvisningar. Är du osäker på montage, ta råd av fackman
  • Eluttag utomhus ska vara skyddsjordade och försedda med jordfelsbrytare. Du bör göra funktionstest av jordfelsbrytaren minst två gånger per år genom att trycka på testknappen. Hur gammal är jordfelsbrytaren? Är den äldre än 20 år bör den förmodligen bytas ut, rådgör med din elektriker.
  • För elapparater som inte är stickkontaktanslutna krävs en fast nyinstallation. Anlita Svenska Eljouren som skickar en behörig elektriker.
  • När du använder elprodukter utomhus, ha som vana att alltid dra ur sladden när du är klar.

Boka behörig elektriker som fixar din trädgårdsel

Ring oss på 010-288 12 40 om du behöver hjälp att dra ut el i trädgården! Vi jobbar med service och för oss omfattar det mer än arbetet vi lägger ner på våra elinstallationer. Elektricitet och elsäkerhet är områden vi brinner för och har du frågor eller behöver goda råd, tala med oss.

Vi hjälper dig både med kunskap och installationer

Vi hoppas att du fått bra insikt eller hjälp av denna artikel. Och du ska alltid veta att om du har minsta fråga eller vill ha hjälp med någon inom vårt kunskapsområde är du alltid välkommen att kontakta oss.