Byta elcentral

Byta elcentral i Stockholm? Bra råd & tips

Går proppen ibland när du sätter på micron eller startar en tvätt? Eller går du kanske i renoveringstankar; med nytt kök och nya vitvaror?


Frågar du våra elektriker är detta gyllene tillfällen att passa på att byta elcentral och se till att varje vitvara får en egen säkring.

Om du behöver byta elcentral eller kan behålla din gamla beror på dess ålder, dess kapacitet och funktion. Bra att tänka på är att en äldre elcentral inte alltid är kompatibel med jordfelsbrytare, den extra livlina som har räddat så många hem. Vi är specialiserade på att elsäkra och modernisera bostäder genom att byta elcentral i Stockholm eller på annan ort. Vad kostar det att byta proppskåp? Får man byta elcentral själv eller kan man behålla sin gamla? Här delar vi värdefulla råd och tips.

En gammal elcentral kan vara opålitlig och är inte alltid utrustad med jordfelsbrytare. Vi är auktoriserade för alla sorters elarbeten, från mindre installationer till helrenoveringar och vi hjälper dig gärna att säkra ditt hem.

För att byta elcentral med behörig elektriker i Stockholm, elektriker i Göteborg, elektriker i Malmö eller elektriker på annan ort i Sverige, kontakta Svenska Eljouren för en bokad tid snabbt!

Ny elcentral

Att byta från proppskåp till modern elcentral

En elcentral är som bekant skåpet med säkringar som ofta sitter i hallen. Det är härifrån som alla bostadens elledningar förgrenas ut. Ett bekant uttryck är att ”proppen har gått”, vilket refererar till den äldre typen av elcentral, det så kallade proppskåpet. Det beskriver helt enkelt när den gamla typen av säkring (smältsäkring eller smältpropp) går sönder när strömstyrkan i den överskridits. Våra elektriker brukar istället prata om att ”en säkring har löst ut”. I dagens nybyggda hus installeras moderna och mer säkra elcentraler istället för proppskåp. Här hittar du automatsäkringar, även kallade vippsäkringar eller dvärgbrytare. När strömstyrkan överskrids vippar de ner och slår ifrån – och meddelar dig på så sätt att det är något fel på strömmen den är kopplad till.

Byta till elcentral med jordfelsbrytare

Om du idag har ett gammalt proppskåp med så kallade smältproppar kan det absolut vara läge att byta ut det mot en modern elcentral med jordfelsbrytare. När vi utför övergripande elinstallationer och helrenoveringar ser vi alltid till att komplettera elcentralen med jordfelsbrytare. Det är ett billigt sätt att minimera risken för skador vid felström som kan leda till att ledningar smälter och i värsta fall orsakar personskador eller brand i ditt hem. Rådet från våra elektriker är entydigt: Saknar din elcentral jordfelsbrytare så ska du definitivt installera en.

Fördelar med att byta elcentral

De äldre proppskåpen har betydligt sämre flexibilitet och mindre säkerhet i jämförelse med en modern elcentral. Att inte byta elcentral innebär dessutom en större risk för överspänningar och att skador inträffar vid exempelvis blixtnedslag. Fördelarna är flera:

  • Säkrare

Dvärgbrytare är betydligt säkrare än den klassiska proppen. De kan slå ut vid en längre strömstyrka och kablar som är säkrade av dvärgbrytare skyddas mer effektivt jämfört med de som skyddas av proppen.

  • Ökad säkerhet tack vare jordfelsbrytare

Vi ser till att jordfelsbrytare monteras vid byte av elcentral. Den reagerar blixtsnabbt och slår ifrån strömmen på bråkdelen av en sekund om en farlig situation inträffar.

  • Lättare att hantera

Till skillnad från en propp som utlöses en gång och sedan måste ersättas kan en dvärgbrytare återställas för att återuppta normal drift.

  • Mer flexibla

Fler funktioner i en modern elcentral. Normkapsling skapar möjligheter som inte varit möjliga med tidigare elcentraler, exempelvis centrala system för ljusvariationer, jordfelsbrytare och klimatstyrning.

  • Mer kompakta

De moderna elcentralerna är betydligt mindre än de äldre, tar mindre plats och är mer kompakta.

Byta elcentral i Stockholm

Du får inte installera en elcentral på egen hand. En elcentral ska alltid installeras av auktoriserad elektriker på ett registrerat elinstallationsföretag, som Svenska Eljouren. Våra elektriker hjälper dig byta ut din elcentral i Stockholm eller på din ort. De är även behöriga att hjälpa dig bedöma skicket på din nuvarande elcentral och om ett byte är motiverat. Skicka gärna en offertförfrågan så återkommer vi med prisförslag. Vi erbjuder dig alltid en bokad tid för att byta elcentral som passar din kalender!

010-288 12 40