Byta elcentral Sa fungerar det

Byta elcentral – så fungerar det

En väl fungerande elcentral är viktig och nödvändig i varje hem. Det är härifrån som alla bostadens elledningar förgrenas ut, och det är här säkringar löser ut och bryter strömmen om elsystemet överbelastas.

Har du en äldre elcentral eller rentav ett proppskåp kan vara dags att byta till en ny, modern elcentral med jordfelsbrytare. Här sammanfattar vi på ett enkelt sätt hur det går till att byta elcentral, vad det kan kosta och vad du bör tänka på.

Vad är en elcentral?

En elcentral kallas ofta ”proppskåp”, vilket syftar på den gamla typen av säkring, även benämnd som propp, smältsäkring eller smältpropp. När en ”propp gick” fick den skruvas ut och ersättas med en ny. Vi elektriker kallar det oftast för att ”en säkring har löst ut”, ett uttryck som refererar till den moderna elcentralen som är utrustad med automatsäkringar, även kallade vippsäkringar eller dvärgbrytare. Vid överslag vippar de ner och slår ifrån och strömmen bryts för den elprodukt som säkringen berör. Denna typ av säkring byter du inte ut utan slår upp för att återaktivera ström till elprodukten

Byta elcentral – när är det aktuellt?

Primära anledningen att byta till en modern elcentral är att det ökar säkerheten betydligt. Elcentraler har som allt annat en begränsad livslängd. Ett äldre proppskåp har betydligt sämre flexibilitet och mindre säkerhet jämfört med en modern elcentral. Dessutom saknar de inte sällan jordfelsbrytare, något som minimerar risken för skador, personskador eller elbrand vid felström.

Ny elcentral

Då är det dags att överväga byte av elcentral:

  • Proppen går/säkringen löser ofta ut när du sätter på diskmaskinen, micron eller annan elapparat
  • Din elcentral är gammal: 30-50 år
  • Din elcentral saknar jordfelsbrytare
  • Du planerar en större renovering och kan vid byte av elcentral se till att varje vitvara får en egen säkring

Är du osäker på ålder och status på din befintliga elcentral? Kontakta oss på Svenska Eljouren så hjälper vi dig göra en bedömning om det är dags att byta din elcentral eller ej. Bra att veta är att när Svenska Eljouren byter ut ditt gamla proppskåp till en modern elcentral får du en säker elanläggning med jordfelsbrytare, något som både kan rädda liv och minska risken för bränder.

Vad kostar det att byta elcentral

Fördelar med att byta till modernare elcentral

Att byta ut en äldre elcentral till en modern ger ovärderliga fördelar till en låg kostnad. Säkrare

Genom att byta elcentral minskar du betydligt risken för olyckor. En modern elcentral skyddar mer effektivt än ett åldrat proppskåp. Detta genom att reagera blixtsnabbt och slå ifrån strömmen på bråkdelen av en sekund och på så sätt avvärja farliga situationer.

Jordfelsbrytare ingår

Svenska Eljouren ser till att jordfelsbrytare monteras vid byte av elcentral, vilket ytterligare ökar säkerheten och tryggheten i hemmet. Mer flexibla

En modern elcentral rymmer fler funktioner, exempelvis centrala system för ljusvariationer, jordfelsbrytare och klimatstyrning. Lättare att hantera

Till skillnad från en propp som utlöses en gång och sedan måste bytas ut kan en modern automatsäkring återställas genom att vippas upp för att återuppta normal drift. Mer kompakta och tar mindre plats

En modern elcentral är betydligt mindre och mer kompakta än skrymmande proppskåp och med ett nättare uttryck. Byta elcentral – kostnad Att byta till en modern elcentral är en smart investering som ökar säkerheten avsevärt i din fastighet – särskilt om du har ett äldre proppskåp eller en elcentral som inte fungerar optimalt.

Byta elcentral kostnad:

Som privatperson kan du minska kostnaden genom att ta del av ROT-avdraget, en skattesubvention på 30 % av arbetskostnaden för att byta ditt proppskåp mot en modern elcentral. Svenska Eljouren sköter självklart allt pappersarbete och drar av ditt ROT-avdrag direkt på din faktura.Råd inför byte av elcentral Som du säkert vet är det inte tillåtet att på egen hand installera en elcentral. En elcentral ska alltid installeras av en behörig elektriker på ett auktoriserat elinstallationsföretag, som Svenska Eljouren.Våra elektriker finns i hela Sverige och byter tryggt ut din elcentral på en bokad tid som passar dig. Vi är även behjälpliga med att kolla skicket på din nuvarande elcentral och kan bedöma om ett byte är motiverat eller inte.Skicka gärna en offertförfrågan idag så återkommer vi med prisförslag.

Byta elcentral

Vi hjälper dig både med kunskap och installationer

Vi hoppas att du fått bra insikt eller hjälp av denna artikel. Och du ska alltid veta att om du har minsta fråga eller vill ha hjälp med någon inom vårt kunskapsområde är du alltid välkommen att kontakta oss.