Installation av SPABAD

Installation av spabad – råd från elektrikern

Drömmer du om att ha nära tillgång till avkopplande bad och funderar på att installera ett eget spabad eller utespa hemma?

Här får du råd vad du ska tänka på gällande elinstallationen när du ska installera ett spabad. När behöver du en elektriker? Vad kan du göra själv? Vi svara på dom frågorna.

Säker installation av ditt spabad

Drömmer du om att ha nära tillgång till avkopplande bad och funderar på att installera ett eget spabad eller utespa hemma? Det är du inte ensam om. I takt med att utbudet ökat på prisvärda spabad med allt från spatunnor till större poolliknande spabad så har denna typ av installationer blivit allt vanligare för Svenska Eljouren. Det är en lysande idé att skapa möjlighet till underbara bad hemma. Här delar vi med oss av bra input till hur installation av ett spa går till – och när du behöver ta hjälp av en behörig elektriker.

Vanligast är att ditt spabad levereras till dig helt installationsfärdigt. Placeringen är ofta på en altan om inte tomten erbjuder en annan, given plats. Många ser det som en fördel med ett spabad nära huset, för att göra spontana bad extra tillgängliga, inte minst under vinterhalvåret. Tänk på att denna typ av elarbete alltid ska utföras av en behörig elektriker.

Översikt över elinstallation av ett spabad och när du behöver en elektriker för att installalera ditt SPA.

Ditt spabad måste lyftas på plats och placeras enligt anvisningar på ett fast och jämnt underlag. Har du inte el till ditt SPA dragen till den plats där spabadet ska placeras så måste det självklart installeras. Olika typer av spabad kräver olika faser: 1-, 2- eller 3-fas, något som påverkar installationen. För mindre spabad kan det räcka med 1×16 Ampere men större bad kan kräva 3×16 Ampere. Eftersom det handlar om en kombination av el och vatten så måste alltid en jordfelsbrytare kopplas in till ett spabad, som en säkerhet. Och precis som vid alla andra elinstallationer så krävs en behörig elektriker för att göra jobbet. 

Kontakta oss så bokar vi in en tid för dig samma vecka! 

Säker elinstallation av spabad

Hos Svenska Eljouren utför vi flera installationer av spabad varje vecka. Har du frågor så ger våra behöriga elektriker gärna råd – även inför köp. På plats säkrar våra fackmän att era bad blir säkra och att pumparna och värmeelement fungerar som de ska.

Tänk på: Pumpar och värmeelement får inte köras torra. Du ska därför inte slå på strömmen förrän spabadet är vattenfyllt. Slå av strömmen när badet ska tömmas på vatten.

  • Steg för steg – säker installation av ditt spabad
  • Placera spabad på önskad plan yta, exempelvis trädäck eller marksten
  • Stäng tömningsventilen om den varit öppen under transport
  • Strömanslutning: en behörig elektriker från Svenska Eljouren gör säker, skräddarsydd installation för aktuell modell (1-, 2- eller 3-fas) och alltid med jordfelsbrytare.
  • Fyll badet med vatten från exempelvis trädgårdsslangen
  • Slå på strömmen
  • Önskad temperatur på spabadet kan ställas in

Nyinköpt spabad? Du ska aldrig behöva vänta på en elektriker

Elektriker Installera SPA
Elinstallation Spabad

Låt inte de sköna badupplevelserna vänta! 

Svenska Eljourens behöriga elektriker finns i hela landet och erbjuder något så unikt som alltid tillgängliga elektriker. Boka direkt – med tid samma vecka: 010-288 12 40

Mer information och lagar och regler kring elarbeten hittar du på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Vi hjälper dig både med kunskap och installationer

Vi hoppas att du fått bra insikt eller hjälp av denna artikel. Och du ska alltid veta att om du har minsta fråga eller vill ha hjälp med någon inom vårt kunskapsområde är du alltid välkommen att kontakta oss.