Installation tvattmaskin elektriker

Installera tvättmaskin/torktumlare: när behövs en elektriker?

Får jag sätta in en tvättmaskin själv? Och när krävs en behörig elektriker för att installera en tvättmaskin eller torktumlare? Detta är frågor våra kunder ofta ställer till oss.

I denna artikel ger vi dig upplysande svar – och utvecklar vad som gäller för installationer i badrum. Allt för att du tryggt ska kunna gå vidare med dina planer på egen tvättmaskin och veta om du behöver anlita en elektriker eller inte.

Delad tvättstuga i all ära men för väldigt många är en egen tvättmaskin och kanske torktumlare något som förenklar vardagen enormt mycket. Har du ingen tvättmaskin installerad sedan tidigare eller vill inrätta tvättstuga i ett nytt utrymme så krävs ofta hjälp av en behörig elektriker. Detta för att installera rätt eluttag, göra en fast installation eller dra fram ny el dit tvättmaskinen ska stå. Hos Svenska Eljouren finns behöriga elektriker i Stockholm, Göteborg, Malmö och i de flesta orter som ser till att du tryggt får en fungerande tvättmaskin på plats hemma.

Därför krävs ibland en elektriker för installation av tvättmaskin

För att en tvättmaskin ska fungera krävs tre basfaktorer:

  • Inkoppling av vatten
  • Anslutning till avlopp
  • Ett eluttag för stickproppen d.v.s. strömanslutning

Vatten och el är som du säkert vet en utmanande kombination. En tvättmaskin, som installeras i badrum måste vara fast ansluten till en väggdosa, avsedd för våtrum och enligt bestämda regler vad gäller placering. Numera är de flesta nya tvättmaskiner och torktumlare försedda med stickproppsanslutning som du kan koppla in själv – men det hänger på att rätt eluttag finns i rummet där tvättmaskinen ska stå. Bor du i ett äldre hus eller lägenhet är det långt ifrån säkert att det finns - och saknas jordat eluttag är läget ett annat. Ett eluttag i våtrum ska även skyddas med jordfelsbrytare enligt dagens regelverk.

Då behöver jag anlita en elektriker för installation av tvättmaskin

Tvättmaskiner med felaktigt utförd elinstallation utgör en omedelbar livsfara. Som elektriker har vi sett många skrämmande hemmalösningar, exempelvis att tvättmaskinen står i badrummet men är ansluten till ett eluttag i hallen. I detta fall kan hela tvättmaskinen bli strömförande om jordningen inte är korrekt ansluten eller kabeln skadas av dörren. Utöver direkt livsfara är det också så att en installation som inte är fackmannamässigt utförd inte täcks av din hemförsäkring vid eventuell brand eller vattenläcka.

Du ska alltid anlita behörig elektriker för installation av tvättmaskin och torktumlare om godkänd anslutning saknas i rummet som ska fungera som tvättstuga.

Installation av nya vägguttag och fast installation av tvättmaskin direkt till elanläggningen är elinstallationsarbeten som du som privatperson absolut inte får göra själv. Det får bara utföras av ett behörigt elinstallationsföretag, som Svenska Eljouren. Ring 010-288 12 40 så hjälper vi dig direkt.

Tvättstuga i badrum, i en garderob eller kök?

Det mest självklara valet är givetvis att installera tvättmaskinen i badrummet. Om ditt badrum är förberett för tvättmaskin, dvs. har ett jordat eluttag, är det enkelt att koppla in maskinen. Men är badrummet inte förberett för tvättmaskin så måste du ta hjälp av ett proffs på el.

Vill du installera tvättmaskin i andra utrymmen så behöver du ofta ta hjälp av både rörmokare och elektriker eftersom som du behöver avlopp och vatten utöver el. Det är idag inte ovanligt att ha tvättmaskin i köket, vilket ofta fungerar bra eftersom du där du har naturlig tillgång till såväl vatten som avlopp. Men eftersom det blir en speciallösning och anslutning till tvättmaskin oftast inte är förberedd så kan du behöva anlita en elektriker för att garantera en säker installation. Ett uppdrag våra elektriker löser utan problem!

Din checklista inför installation av tvättmaskinen

Stäm av dessa punkter och om det inte finns några frågetecken så bör du kunna koppla in tvättmaskinen eller torktumlaren själv. Annars behöver du kontakta en elektriker.

Finns det ett åtkomligt eluttag för tvättmaskinen i rummet?

Det måste sitta tillräckligt nära för att maskinens kabel ska nå dit.

Vilken slags anslutning har tvättmaskinen/torktumlaren?

Är det stickkontakt behöver du ett eluttag med lock i rummet. Är det en fast installation behöver en elektriker hjälper dig att installera en kopplingsdosa till eluttag på maskinen. 

Är eluttaget jordat?

Ditt eluttag måste vara jordat så du inte riskerar att tvättmaskinen blir strömförande.

Är du osäker på någon av punkterna eller om du vet direkt att något saknas – kontakta oss. Svenska Eljouren finns tillgänglig över hela landet, dygnet runt, och hjälper dig utan lång väntetid.