Infravärme används för att skapa en bekväm utomhusmiljö, vilket möjliggör att man kan njuta av utrymmet oavsett väderlek eller årstid. I den här artikeln utforskar vi olika aspekter av infravärme med insikter i hur du väljer rätt terrassvärmare, hur du optimerar den för både uterum och balkonger och hur installation går till. Genom att förstå terrassvärmarens olika tillämpningar kan du skapa en optimal, varm och inbjudande utomhusmiljö som kan avnjutas oavsett årstid eller väderlek.
Välja rätt terrassvärmare
Första frågan för den som funderar på att köpa infravärmare är var den är tänkt att placeras och vilka behov ska den uppfylla. Gäller det exempelvis en balkong, uterum eller uteplats? Utifrån detta följer en rad frågor inom olika relevanta områden.
Effekt: Vilken effekt och täckning kräver placeringen? För detta bör du bedöma storleken på området och välja en terrassvärmare med tillräcklig effekt och räckvidd för att värma upp hela ytan. Gäller det ett större utrymme kan det vara praktiskt med fjällkontrollstyrd infravärmare som låter dig styra värmeeffekt och ljusstyrka. En vanlig värmeeffekt för ett större område brukar ligga mellan 600-2100 W. Vad du väljer beror givetvis på hur varmt du vill ha det.
Typ: Beroende på dina omständigheter bör du bestämma vilken typ av terrassvärmare som är mest optimal: väggmonterad, stående eller hängande infravärmare. Samt om du tänker dig en fast installation eller om det räcker med jordad stickpropp. Väljer du den senare är det viktigt att uttaget skyddas av en jordfelsbrytare, som bryter strömmen snabbt om någon del blir strömförande vilket minskar risken för olyckor. Saknar uttaget skydd finns portabla modeller som vi kan hjälpa dig att ansluta.
Innemiljö eller utomhus: Om infravärmaren ska placeras utomhus måste du välja en infravärmare som är byggd för det. Alla elektriska produkter som ska användas utomhusbruk ska uppfylla särskilda krav för att klara fukt och kyla. För att en terrassvärmare ska vara godkänd för utomhusbruk ska den vara märkt med IP 44 eller ett högre siffervärde. Om infravärmaren är fast installerad under tak kan andra IP-nummer vara aktuella. I sådana fall bör du stämma av med oss eller annan behörig elektriker, som vet vad som gäller i ditt fall.
Portabilitet och montering: Om du har önskemål om att kunna flytta runt terrassvärmaren, välj en som gör det möjligt. Om du föredrar en permanent lösning, överväg en terrassvärmare med fast installation.
Design och estetik: Tänk även på hur terrassvärmaren kommer att passa in i din utomhusmiljö. Välj en lösning som harmonierar med din balkong, terrass eller trädgårdsdesign.
Förläng utomhussäsongen med infravärme
Infravärme används främst för att förlänga utomhussäsongen. Genom att använda infravärme kan man njuta av utomhusutrymmen även när det är kallt eller under de kallare årstiderna, vilket förlänger perioden då man avslappnat kan vistas utomhus.
Infravärme är perfekt för att skapa en behaglig och komfortabel temperatur i utomhusmiljöer. Denna typ av värmare fungerar genom att avge infraröd strålning, som värmer upp objekt och personer direkt istället för att värma upp luften omkring dem. Tekniken gör infravärmare särskilt effektiva för utomhusområden där det kan vara svårt att hålla luften varm.
För att ge extra värme vid specifika områden som uteplatser, poolområden eller öppna utebarer kan infravärmare användas för att ge extra värme där och när det behövs mest.
Infravärme med fast installation
För infravärme finns två typer av installation: jordad stickpropp eller fast installation.
Infravärme med fast installation innebär att värmaren är permanent monterad på en plats, oftast på en vägg eller i taket. Det är viktigt att denna typ av installation utförs av en behörig elektriker med rätt kompetens för att säkerställa korrekt anslutning och säkerhet. En fast installation av en infravärmare ger en diskret och effektiv värmekälla som är idealisk för utrymmen där regelbunden värmebehov föreligger, som till exempel uterum, uteplatser eller terrasser som används året om. Våra elektriker hjälper dig gärna att beakta placeringen för att maximera värmens täckningsområde och säkerställa en jämn värmedistribution.
Om din värmare använder en vanlig jordad stickpropp krävs ingen installation utan du kan själv koppla in den i ett vägguttag. Det finns dock några saker att tänka på för säkerheten: Värmaren får inte placeras för nära brännbart material och uttaget ska vara skyddat av en jordfelsbrytare. Om du känner dig osäker är det alltid bäst att rådfråga en elektriker som är kunnig på området.
Infravärme i uterummet
Infravärme är populärt i uterum där traditionell uppvärmning som centralvärme inte är lika effektivt. En infravärmare skapar komfort på uterum och ökar trivseln. Genom att leverera en varm och inbjudande atmosfär utomhus kan infravärmare bidra till en trevligare och mer avslappnad stämning vid aktiviteter som umgänge, middagar eller bara avkoppling. Beroende på utrymme kan såväl väggmonterad, som stående eller hängande infravärmare lämpa sig i ett uterum. Rådgör gärna med våra elektriker, som är experter på kreativa lösningar när det kommer till infravärme.
Infravärme på balkongen
Infravärme på balkongen är en utmärkt lösning för att skapa en bekväm och inbjudande atmosfär även när temperaturen sjunker. Genom att installera en terrassvärmare med infraröd teknologi kan du förlänga säsongen för balkongen och njuta av den året runt. Välj en modell som passar balkongens storlek och format för bästa resultat. För en balkong är en väggmonterad infravärmare det vanligaste – men det finns givetvis andra möjligheter. Fasta installationer på balkonger är ovanliga, med det behövs givetvis ett uttag på väggen nära där värmaren ska anslutas. Det är självklart viktigt att beakta säkerhetsaspekter och följa nödvändiga installationstips för att använda infravärme på balkongen på ett tryggt och effektivt sätt. I många fall kan det vara bra att låta en certifierad elektriker installera ett uttag direkt på balkongen.
Hoppas du fått inspiration och massa idéer för användande av infravärme i din miljö. Tveka inte att kontakta oss för fler råd, tips eller installation. Vi finns till din hjälp när du behöver den!