Senast uppdaterad: 17 juni 2024
Enligt en tongivande EU-standard från 1 april 2019 har en ny DCL-lampkontakt och uttag introducerats på svenska marknaden. Numer vid nybyggnation måste DCL-standard implementeras, och många passar på att byta till DCL-kontakt även i äldre bostäder.
Här går vi igenom hur du monterar en DCL-kontakt och annat som är bra att känna till för den som funderar på att modernisera hemma till nya lamputtag med DCL.
Den som flyttat in i en nybyggnation har förmodligen upptäckt att det exempelvis inte går att koppla in en äldre lampa direkt i ett DCL-lamputtag. En lamppropp-adapter med E27-sockel kan fungera som tillfällig lösning men vanligast är att byta till DCL-stickkontakter på dina taklampor.
DCL för ojordade lampor
DCL står för ”Devices for Connection of Luminaires” och avser takkontakter som är CE-märkta i enlighet med den nya EU-standarden för lampanslutningsdon. DCL-lamputtag installeras endast med jord och till dessa uttag kan du använda både jordade och ojordade lampkontakter.
Vilken du ska ha baseras på vilken skyddsklass din taklampa har. Skyddsklassen skrivs ut på varje lampa – där klass I står för jordad och klass II för ojordad. Du väljer lampkontakt i samma klass som lampans skyddsklass.
Enkelt och snabbt att koppla flexibel DCL-kontakt
För dig som planerar en renovering kan det vara läge att gå över till DCL. Glöm inte att om du installerar nya lamputtag så behöver du även byta stickkontakter på dina tak- och vägglampor. Du ser skillnaden direkt: en äldre rund lamppropp har en hona för jorden samt två runda pinnar. En DCL-kontakt är plattare och försedd med tre tunna stift som ansluter till varsin hona i lamputtaget.
Det finns sortiment för DCL-lamputtag för såväl infälld som utanpåliggande installation på tak, och de allra flesta har utformats för att göra installationen enkel och snabb. Det infällda lamputtaget är försett med demonterbar krok, vilket möjliggör enkel nedpendling av armatur. Det finns även lamputtag för dostyper med mittstolpe, vilket förenklar renovering av äldre hus. Utanpåliggande DCL-lamputtag möjliggör snygg och flexibel installation även där du inte har en infälld takdosa.
Så monterar du en DCL-kontakt: steg för steg
Här följer en generell beskrivning av hur du byter till en DCL-kontakt. Känns det krångligt? Inga problem, vi löser det snabbt och enkelt, boka en behöriga elektriker här!
Steg 1
Avlägsna skruven från ytterhöljet av DCL-kontakten med en stjärnmejsel.
Steg 2
Öppna upp kontakten. Detta genom att separera de två delarna som sitter ihop på samma sida som de guldpläterade polerna.
Steg 3
Skruva delvis upp de tre terminalskruvarna med en stjärnmejsel. Låt fortfarande skruvarna sitta kvar i den mässingfärgade delen av terminalen, men skapa rum för en ledare att få plats mellan den övre stålplattan och den undre mässingfärgade delen.
Steg 4
Skala ledarna enligt följande: den yttre isoleringen dras tillbaka cirka 2 cm. Den inre isoleringen bör skalas bak cirka 0,5 cm.
Steg 5
För in de tre ledarna i skruvterminalerna i denna exakta ordning: Första skruvterminalen: Blå kabel (N, neutral) Andra skruvterminalen: Gul-grön kabel (jordledare) Tredje skruvterminalen: Brun kabel (L, live, fas).
Steg 6
Fäll ihop de två delarna som separerades under steg 1 och skruva därefter åt dragavlastaren med en plattmejsel.
Iaktta alltid största försiktighet vid DCL-koppling
En liten varning innan du skrider till verket och kopplar din DCL-kontakt. Det är tillåtet att själv koppla och byta delar som lampproppar, lampsocklar samt vägguttag och strömbrytare. Men bara om du är trygg i vad du gör! Vi minsta osäkerhet – kontakta en behörig elektriker, och få ditt elarbete gjort på ett fackmannamässigt sätt!
Tänk på: du får aldrig själv göra eller förändra en fast elinstallation, exempelvis byta en strömbrytare mot en dimmer. Våra elektriker jobbar alltid med din säkerhet i främsta rummet. Det är bara att höra av dig till Svenska Eljouren så löser vi din belysning och din el på nolltid.