El koksrenovering vad ska jag tanka pa

El & köksrenovering – vad ska jag tänka på?

Det är självklart att din planering av ett nytt kök kretsar kring valen av färg, skåpluckor, typ av bänkskiva och vilka vitvaror du vill ha.

Lika viktigt tycker vi att detaljplanering kring eluttag och strömbrytare är. Från en elektrikers perspektiv lägger vi stort fokus på säkerhet och användbarhet, då köket är det rum som kanske är det allra viktigaste i ditt hem. Inför din köksrenovering delar vi därför med oss av goda råd och tips när det kommer till el.

Vid köksrenovering sker eldragningar ofta i ett tidigt skede. Därför är el något som bör finnas med i din tankevärld redan från början när du planerar ditt nya kök. Viktigt att tänka på är att eldragning och elinstallation i ett kök inte är något som får utföras av en obehörig lekman. Arbetet måste utföras av en professionell elektriker och för ta rätt beslut av och välja rätt och säkra lösningar inom el så rekommenderar att att du tar råd av en fackman i ett tidigt skede.

Vi på Svenska Eljouren bistår dig med båda delar. Kontakta oss idag för goda råd och offert

Råd inför planering av din el vid köksrenovering

Köket är inte bara ett rum där du lagar mat och äter utan även en plats för såväl samvaro som arbete. Idag är köket en huvudsak i de flesta hushåll. Innan renoveringen sätter i gång är det bra om du funderat över belysningen och var lampor ska sitta så att eluttag i taket kan placeras där. Ljussättning är enormt viktigt och genom att ha en genomtänkt vision så slipper du ångra dig och hitta en nödlösning i efterhand som inte är optimal. Köksbelysningen måste därför vara med i planeringen av köket. 

Självklart måste du ta även ta beslut kring köksmaskinerna och var de ska placeras. Rätt val av vitvaror måste följas av säkra installationer av spis och häll, och kanske väljer du en induktionshäll? 

Viktiga beslut i köksplaneringen rör även var ska eluttagen ska sitta, hur många som behövs och vilken typ av eluttag som är mest lämpliga. Ett vanligt misstag vi ser är att antalet uttag ovan dina köksbänkar underskattas. Vårt råd är att inte snåla – du ofta behöver många fler uttag än vad du tror. Vi hjälper dig gärna med en realistiskt bedömning.

Kanske vill ni även ha ett eller fler USB-uttag i köket för att smidigt koppla in en mobiltelefon eller surfplatta? Vi ger gärna råd kring rätt placering av dessa.

Genom att ta in en kunnig elektriker tidigt i planeringen av en köksrenovering så säkrar du ett funktionellt och säkert kök. Vi på Svenska Eljouren kommer gärna med förslag på lösningar som kan ge fördelar i ditt nya kök som du själv inte tänkt på.

Detta är elektrikerns ansvar i köksrenovering

I en köksrenovering är vi som elektriker behjälpliga inom ganska många områden. Välj därför en behörig elfirma som kan hjälpa dig med hela jobbet.

Rådgivning

  • Eldragningar (vanligen före skåpmontering och golvomläggning)
  • Installation av uttag
  • Installation av vitvaror
  • Installation av fläkt
  • Installation av golvvärme
  • Byte av element/radiatorer
  • Installera elcentral med jordfelsbrytare
  • Säkerhetskontroll och funktionskontroll (kolla elcentralen, fördelningen mellan propparna, överslagsskyddet med mera)

Välj en expert på eldragning och lösningar i kök

Svenska Eljouren har vi stor erfarenhet av eldragning i kök och smarta lösningar när det kommer till el. Vi hjälper dig med allt från planering till utförande av eldragning till installation av belysning och vitvaror.

Vi vet alla fallgropar när det kommer till kombination av el och vatten i ett kök. Vi ger med andra ord goda råd till lösningar som är säkra i en köksrenovering. Allt från rätt val av köksspis för fast installation eller stickpropp till en bra och genomtänkt placering av dina vitvaror för att undvika onödiga eldragningar. Och självklart rätt placering av kökets ljuskällor så att belysningen är både behaglig och behjälplig.

Kontakta oss idag så hjälper vi er göra verklighet av köksdrömmen.

Vi hjälper dig både med kunskap och installationer

Vi hoppas att du fått bra insikt eller hjälp av denna artikel. Och du ska alltid veta att om du har minsta fråga eller vill ha hjälp med någon inom vårt kunskapsområde är du alltid välkommen att kontakta oss.