Installera Spis

Installation av spis och häll – råd & tips

När du ska köpa ny spis finns fler hänsyn än att välja typ, funktioner och bäst-i-test. Du bör även se till att spis och spishäll matchar elinstallationen i ditt hem!


Att installera en spis kan nämligen gå till på olika sätt: anslutning via enfas eller trefas, stickpropp eller fast installation och ofta krävs insats från en behörig elektriker. Här delar våra proffs med sig av goda råd till dig som står inför att koppla in spis, häll eller ugn.

En spis kan alltså anslutas till elanläggningen på olika sätt. Det finns spisar med stickpropp, enfas- eller trefasanslutning samt med fast installation. Ett bra tips är att ta du tar med ett foto av anslutningen bakom din spis och visar upp i vitvaruaffären. På så sätt kan försäljaren hjälpa dig att välja en spis med anslutning som passar hemma hos dig. Behöver du sedan hjälp med installation av nyinköpta spisen så är hjälpen nära:

För installationshjälp av elektriker i Stockholm, elektriker i Göteborg, elektriker i Malmö eller elektriker på annan ort i Sverige, kontakta Svenska Eljouren för en bokad tid snabbt!

Regler vid installation av spis & spishäll

Beroende på vilken typ av elinstallation du har kan inkoppling av en spis bli mer eller mindre komplex. Utgångspunkten är alltid din säkerhet. En spis med stickpropp får du installera själv medan en spis med en fast anslutning måste monteras av ett hos Elsäkerhetsverket registrerat elinstallationsföretag, som exempelvis Svenska Eljouren. Det är viktigt ur säkerhets- och försäkringssynpunkt att inte ge sig på att göra fasta installationer av spis eller spishäll själv eller att anlita en obehörig elektriker.

Om du vill byta ut en gammal spis där endast en fast är framdragen får man inte installera ett perilex-uttag.

Om du har rätt uttag kan du själv installera spisen, men har du inte det måste du anlita en behörig elektriker för att installera ett åt dig. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Enfas eller trefas?

Trefas kan enkelt beskrivas som något som framförallt används till saker i hemmet som kräver lite mer kraft, exempelvis hushållsapparater som spis och tvättmaskiner. Trefas ger alltså en högre effekt samtidigt som det behåller ett jämnt flöde.

I en enfasledning leds strömmen genom sladden med en spänning på 230V. I en trefasledning är det istället tre växelspänningar där spänningen är på 400V. När el dras från elnätet in i din bostad sker det alltid med trefas. Detta sparar in på antalet ledningar som behövs: mer ström via ett mindre antal ledningar. I din elcentral tar man ut enfasledningar ur trefasen som leds till strömbrytare och eluttag.

Behöver du installera en spis eller spishäll som kräver trefas och saknar rätt uttag så måste en behörig elektriker dra trefas till köket och installera rätt uttag, som ovan nämnda Perilex, ett uttag med fem hål i stället för de vanliga två.

Vi hjälper dig få ordning på elen…

Det är inget problem att dra fram trefas till ett uttag i ditt kök för att installera en spis som kräver det. Men som vid alla fasta installationer krävs en behörig elektriker. Detta är något vi på Svenska Eljouren hjälper dig med. Behöver du översyn över din el därhemma så kikar vi gärna närmare på den. Då inleder vi med en övergripande koll av dina elinstallationer och gör därefter en bedömning av hur vi på bästa sätt kan hjälpa dig. Har du ingen jordfelsbrytare är vår rekommendation att vi kopplar på en på din elcentral. Det är en ovärderlig trygghet eftersom de bryter strömmen direkt om det skulle bli något fel på spisen eller andra apparater.

…och vi installerar gärna din spis

Hos Svenska Eljouren hittar du behöriga elektriker som erbjuder säkra elinstallationer och service i hela landet. Vi installerar din spis eller spishäll och tar oss an såväl stora som små jobb åt både privatpersoner och företag. När du anlitar oss får du alltid underlag på vad vi gjort hemma hos dig, på så vis blir det inga frågetecken mellan dig och ditt försäkringsbolag – om olyckan skulle vara framme.

Och det bästa: vi bokar in en tid inom ett par dagar som passar din kalender.