Led lampa

LED-lampor blinkar – varför och hur du löser det

Senast uppdaterad: 15 april 2024

Besväras du av att hemmets LED-ljus blinkar fast du släckt dem? Du är inte ensam. I denna artikel delar våra elektriker med sig av erfarenheter kring just detta, inte minst kring när dimbar LED-belysning blinkar och inte levererar till hundra procent. Vi ger dig möjliga orsaker till denna typ av elfel – och hur de kan hanteras.

Idag är energisnåla och dimbara LED-lampor ett självklart val för många. Dock är det inte helt ovanligt att problem uppstår och varje vecka hjälper vi kunder att lösa situationer med LED-lampor som blinkar efter avstängning. Det finns en lång rad orsaker till att detta kan inträffa. Ibland leder det till ett utvidgat problem, då en lampa som blinkar kan ge upphov till elekromagnetiska störningar som påverkar andra elprodukter i närheten. Dina störningar kan även drabba dina grannar, precis som att du kan påverkas av EMC-störningar från intilliggande bostäder.

Vanliga orsaker till att lampor blinkar i huset

Det är viktigt att du kollar upp om dina lampor blinkar ibland eller kanske ofta. Lampor som blinkar är alltid tecken på något som inte stämmer – och det kan vara av mindre eller mer allvarlig karaktär. Det är inte ovanligt att lampor blinkar till vid åska, men då kan du oftast se det som en engångsföreteelse. Annars är vi som behöriga elektriker är vi lite som detektiver som kan ta reda på just dina blinkande lampor beror på.

En LED-lampa är relativt komplex rent eltekniskt. En orsak till att lampor blinkar eller inte fungerar som de ska är att elektroniken är på väg att gå sönder eller att lamporna inte är rätt installerade. Det kan också handla om glapp i spänningen eller smuts som tagit sig in.

Krypström kan orsaka blinkande LED-lampor

Den absolut vanligaste orsaken vi ser till att en LED-lampa blinkar är dock krypström. Enkelt förklarat är det en liten mängd ström som lyckas krypa in i ledningarna på din LED-lampa trots att den är avstängd. LED-lampor är känsliga och har förmåga att reagera på även svaga strömmar och försöker ”tända” vilket resulterar i att lampan blinkar eller ger ifrån sig små blixtar. I fallet krypström är det alltså inget fel på din LED-lampa, utan det är krypströmmen i dina ledningar som kräver en åtgärd. Krypström är också helt ofarligt, men det är givetvis irriterande att leva med blinkande ljuskällor. Detta, och andra orsaker till blinkade lampor, är något som våra elektriker kan hjälpa dig lösa. Du kan också ta bort krypström själv genom att installera en strömkondensator, med förmåga att lagra små mängder ström. Du fäster den på tändkabeln och neutralledningen i den första lampan på strängen alternativt i lamputtaget.

Lampor med dimmer som blinkar

Blinkande dimrade LED-lampor är ett kapitel för sig och därför behandlar vi det under en separat rubrik. Om du använder dimmer är det viktigt att själva LED-lampan är anpassad för det. Och omvänt: att du använder en dimbar LED-lampa ihop med en dimmer som inte är anpassad för LED. I dessa båda fall kan lamporna börja blinka.

Vi måste också påpeka att om en lampa som inte är anpassad för dimmerfunktion används med dimmer så kan detta, som vi ovan beskrivit, störa annan elektrisk utrustning i ditt eget eller grannens hem. Något som också kan drabba dig om grannen har en felaktig installation.

Vanliga orsaker till att min dimbara LED-lampa blinkar

  • Dimmer inte anpassad för LED-lampa
  • LED-lampa inte anpassade för dimmer
  • LED-lampor är felaktigt installerade
  • Annat funktionsfel på LED-lampa alt. dimmer
Boka elektriker

Vi löser alla problem med blinkande lampor

Får du inte bukt med ditt problem med lampor som blinkar hemma finns vi nära till hands. Svenska Eljouren erbjuder Sveriges bästa service när det kommer till hushållselektronik. Du kan enkelt boka tid via telefon (010-288 12 40 ) eller mail (kontakt@svenskaeljouren.se) och vi kommer när det passar dig. Är läget akut har vi givetvis jour dygnet runt, vardag som helg.