Vanliga elfel

Guide: Vanliga elfel och hur du kan undvika dem

Elfel är vanliga och kan i värsta fall leda till allvarliga komplikationer som bränder och skador. Faktum är att en av tre bränder är orsakade av just fel med elektroniken. Kom ihåg att du själv är ansvarig för elen i ditt hem. Hantera aldrig elfel själv utan ta hjälp av en elektriker om du upplever att något verkar galet.

För att kunna upptäcka felen måste du ha förståelse för vilka elfel som kan uppstå. Det finns dessutom saker du kan göra för att minimera risken för att dessa. Vi guidar dig till de vanligaste elfelen.

Vilka är de vanligaste elfelen?

Det finns en mängd elfel som kan uppstå i ditt hem. Ett vanligt sådant är om du sätter jordade kontakter i ojordade uttag. Detta leder i sig till att säkringen inte löses ut och att den komponent som sitter i uttaget blir strömförande. Det är av den anledningen viktigt att du tar hjälp av en elektriker för att koppla eluttag säkert. Nedan följer fler av de vanligaste elfelen.

Låt Svenska Eljouren hjälpa dig med dina elinstallationer – vi är tillgängliga när du behöver oss som mest.

1. Utlöst jordfelsbrytare

    Jordfelsbrytaren skyddar mot bränder. Den bryter strömmen vid jordfel, både i elanläggningen och i anslutna produkter. Testa jordfelsbrytaren minst två gånger om året för att försäkra dig om att den fungerar som den ska. Jordfelsbrytaren kan lösas ut utan anledning – något som kan tyda på en tillfällig störning eller ett tillfälligt fel.

    Den vanligaste orsaken är att du kopplat in ett elektriskt föremål som är skadat eller gammalt i ett eluttag. Jordfelsbrytaren slår ifrån så fort en trasig apparat kopplas in – den ser till att du kopplar säkert.

    Det skulle dessutom kunna röra sig om en tillfällig överledning i en tvättmaskin eller diskmaskin, för att nämna två exempel. Problemet kan även bero på en skadad isolering eller fukt.

    Mer om utlösta jordfelsbrytare och hur du löser problemet kan du läsa här.

    2. Trasig huvudsäkring

      Har elen i huset börjat bete sig konstigt? Kanske har vissa elanslutna apparater slutat fungera medan andra går på halvfart? Detta kan bero på att du har en trasig huvudsäkring. För att ta reda på om så är fallet ska du börja med att slå av elmätaren vid huvudbrytaren. Då kommer allt elanslutet i din bostad att slockna. Bredvid huvudbrytaren sitter dina tre huvudsäkringar. Ta reda på om någon är trasig genom att kolla om metallpärlan baktill på säkringen är borta eller inte. Är den borta är säkringen trasig. Det kan hända att pärlan fortfarande sitter kvar trots att säkringen är trasig. Byt då ut alla säkringar för säkerhets skull. Var noga med att ersätta dem med nya av samma värden vilket står angivet på säkringarna.

      3. Säkringar som löser ut

        Utlösta säkringar beror ofta på tillfälliga fel – allt från överbelastning till kortslutning. Men det kan också handla om bestående fel. Ta reda på vad problemet är genom att gå igenom elcentralen, alternativt proppskåpet. I elcentralen/proppskåpet sitter alla säkringar som löses ut om ledningarna blir överbelastade eller om det uppstår en kortslutning i de apparater som är anslutna. Här ska det finnas ett schema med förteckning över vilken säkring (propp eller automatsäkring) som gäller för vilken del av din bostad. Börja med att felsöka, förhoppningsvis kommer du hitta felet och då kunna rätta till det.

        Har du ett gammalt proppskåp kan det vara en propp som gått sönder. Du kan se om en propp gått sönder genom att färgpricken i änden har lossnat. Byt ut den trasiga mot en ny propp med en färgprick i samma färg.

        Elcentralen är istället utrustad med automatsäkringar som bryter strömmen när elsystemet överbelastas. Här går inte säkringen sönder utan den kan enkelt återställas genom att trycka upp säkringsknappen som fallit ner.

        Verkar det handla om ett bestående fel bör du kontakta en elektriker. Mer om utlösta säkringar och vad som kan ligga bakom problemet kan du läsa här.

        4. Skadade kontakter och sladdar

          Skador på stickproppar och sladdar är relativt vanligt. Detta är dessutom ett farligt problem som behöver åtgärdas så fort som möjligt. Allt från skärskador till slitage kan ligga bakom problemet. Var noga med att alltid dra ur en kontakt från uttaget genom att ta tag i kontakten och inte sladden, annars riskerar stickproppen att dras ur.

          Det går oftast inte att reparera denna typ av skada, det enda du kan göra är att ersätta den skadade delen med en ny.

          Får man dra el själv?

          Att dra el själv kan kännas lockande för någon som har koll på hur man gör. Faktum är att många svenskar struntar i reglerna om vilka elinstallationer du får göra på egen hand och inte. Det är förbjudet enligt lag att dra el själv. Felaktigt genomförda elinstallationer är en vanligt orsak till ellfel. Läs mer om vilka elinstallationer du får göra själv och inte.

          Vilka fel kan uppstå vid en elinstallation?

          Det finns många fel som kan uppstå vid en elinstallation vid avsaknad av rätt kunskaper. Nedan följer de de vanligaste misstagen:

          1. Blanda jordat med ojordat

            Många äldre hus eller lägenheter har ojordade eluttag. Det är inte ovanligt att folk påbörjar en renovering där de byter ut elen för att sedan upptäcka att stickkontakterna inte passar i uttagen. Att lösa detta genom att byta ut kontakterna i exempelvis en grenkontakt eller på en lampsladd till jordade är en livsfarlig lösning. Det räcker inte med att kontakten är jordad, om anslutningen inte är det.

            2. Sladdström i badrummet

              Ojordade uttag får absolut inte finnas i fuktiga miljöer. Detta kan leda till att apparaterna som är inkopplade i uttagen blir strömförande. Du bör alltså aldrig dra in en ojordad förlängningssladd i badrummet för att få ström.

              3. Feldimensionerade kablar

                En klen kabel som utsätts för hög belastning kan tillslut börja brinna. Det kan bland annat hända om du samlar många apparater som drar mycket el på samma ledning. Här är produkter som drar mycket värme likt kaffebryggare, brödrost, vattenkokare och strykjärn extra belastande.

                Så undviker du elfel – våra bästa tips

                Byt dina ojordade uttag mot jordade

                När du byter dina ojordade uttag mot jordade minimerar du risken för elfel väsentligt. Ett jordat uttag leder tillbaka och bryter strömmen om ett fel skulle uppstå med den apparat som är inkopplad i eluttaget – till skillnad från ojordade. Med jordade uttag kopplar du säkert.

                Kom ihåg att du inte får byta från ett ojordat eluttag till ett jordat själv. Ta hjälp av en elektriker istället.

                Gå igenom dina elektriska apparater och installationer

                Du kan undvika många elfel genom att gå igenom all din elektriska utrustning, sladdar och dina elektriska installationer. Kontrollera att allt är helt och fungerar som det ska. Har du ett proppskåp av äldre modell bör du även se över detta. Fungerar allt som det ska eller är det dags att byta till en modern elcentral?

                Låt rätt person sköta dina elinstallationer – dra inte el själv

                När en elinstallation ska göras är det viktigt att en person med god kompetens genomför jobbet. Dra aldrig el själv. En felaktig installation kan leda till elfel i framtiden, eller vara rent av farlig. Faktum är att det är lag på att flera elinstallationsarbeten ska genomföras av en elektriker.

                Boka elektriker

                Då är det dags att anlita en elektriker – hör av dig till Svenska Eljouren.

                Så fort du upplever problem med elektroniken hemma ska du anlita en elektriker. Med en elektrikers hjälp förebygger du farliga elfel som kan leda till förödande konsekvenser.

                Hör av dig till Svenska Eljouren så fort ett problem med elektroniken uppstår. Våra elektriker anpassar sig efter dina behov och önskemål och vi boka gärna in en tid samma vecka som du hör av dig till oss. Vi åker dessutom ut direkt vid akuta behov dygnets alla timmar. Slipp oroa dig över farliga elfel som kan uppstå när du behöver vänta i flera veckor på en elektriker. Ska du anlita en elektriker – kontakta oss på Svenska Eljouren.

                Vi hjälper dig både med kunskap och installationer

                Vi hoppas att du fått bra insikt eller hjälp av denna artikel. Och du ska alltid veta att om du har minsta fråga eller vill ha hjälp med någon inom vårt kunskapsområde är du alltid välkommen att kontakta oss.