Hellre HOHO än BZZT
Julen är full av överraskningar. Det finns få helger som innehåller lika mycket generositet, glädje och intryck. Så låt inte dålig el sabba din julkänsla.
Få saker förstör din julkänsla lika effektivt som problem vid uppsättning av din julbelysning.
Det finns något magiskt över julen och något som påminner om magi är elen och den respekt vi måste ha för att den ska kunna hanteras på rätt sätt.
Här är en lista på hur du på ett säkert sätt förhindrar detta från att ske.
1. Kontrollera dina utomhusuttag
Det första du måste kontrollera är säkerhet runt eluttagen utomhus. Det är väldigt viktigt att försäkra dig om att de är skyddsjordade. Skyddsjordning är till för att förhindra strömmen från att kunna gå igenom dig om du skulle råka komma i kontakt med en felande elinstallation.
Att ansluta sladdar och utomhusutrustning som kräver skyddsjordning till ett ojordat uttag inomhus innebär direkt livsfara. Dessa sladdar måste gå till ett korrekt skyddsjordat uttag utomhus. Är tanken att du ska använda en skarvsladd? Om det inte går att undvika så måste du även se efter att den är jordad och menad för utomhusbruk. Det sista att tänka på är att skydda dina sladdar mot klämskador.
Vid ny installation av uttag utomhus finns det även krav på jordfelsbrytare. För ytterligare säkerhet är ett tips att komplettera dina äldre uttag med portabla jordfelsbrytare. Det är viktigt att du ständigt försäkrar dig om att dina jordfelsbrytare är fungerande och att testknappen resulterar i att strömmen bryts när du testar din jordfelsbrytare.
2. Läs produkters bruksanvisning
Nästa steg handlar om att kontrollera så att elprodukten är till för utomhusbruk. I produktens bruksanvisning kan du alltid avläsa om den är gjord för att kunna användas utomhus.
Detta gäller alla elprodukter, belysning och skarvsladdar. En produkt som inte är menad för utomhusbruk är inte byggd för att klara av kyla och fukt. Om du är en av dem som gillar att vara ute i god tid så kan även risken för regn uppstå och då är det viktigt att inte använda eller förvara elprodukter utomhus. Har en fuktskada uppstått så finns risk för att höljet blir spänningsförande, som även det innebär fara.
3. Lär dig beteckningarna eller Googla innan du installerar
Bruksanvisning och dess beteckningar. Beteckningar för de produkter som är tillåtna att använda utomhus innefattar följande:
- IPXI= Droppskyddat
- IPX3 = Strilsäkert
- IPX4 = Sköljtätt
Det finns ytterligare ett steg i kontrollen av produkterna och det är att kolla så att de faller innanför EU:s lagstiftning. Om produkten uppfyller EU:s säkerhetskrav så är bruksanvisningen markerad med en CE-märkning.
Va också medveten att det cirkulerar importerade produkter som använder snarlika märkningar som CE-märkning. Så köp dina produkter hos välkända och pålitliga leverantörer.
4. Använd rätt verktyg
När du sätter upp din utomhusbelysning är det viktigt att använda handverktyg som är gjorda för utomhusbruk. En del utomhusverktyg är nämligen inte skyddade mot fukt. Exempel på verktyg som inte ska användas utomhus när det regnar eller är fuktigt är häcksax och borrmaskin.
Använd hjärnan, använd skor
Som avslutande säkerhetsåtgärd vill vi påminna om att använda skor när du sätter upp belysning utomhus i snön. Inte bara för att förhindra din kropp mot köldskada utan även för att förhindra att du leder ström. Är du barfota och är i kontakt med jord samtidigt som du använder en produkt som blivit spänningsanförande är direkt livsfarligt.
Med denna lista kan du känna dig trygg i att du är redo i att äntligen kunna påbörja uppsättning av din julbelysning.
Saker att tänka på:
Nyinstallationer kräver professionell hjälp
När det kommer till att sätta upp fasta elinstallationer så ser reglerna precis likadana ut för jobb inomhus som utomhus. Det betyder alltså att nyinstallationer måste göras av en certifierad elektriker. Att installera belysning utomhus är en mycket komplicerad handling som kräver ett professionellt utförande. Kontakta Svenska Eljouren så hjälper vi dig med detta.
IP-klasser och kapslingsklass, produktförteckning
Graden av fuktighetsskydd står som IP (international Protection) följd av två siffror. IP-klassen eller kapslingsklassen på en produkt står för hur stark den är i sitt motstånd i påverkan av yttre påfrestning, så som vatten eller damm.
Den första siffran (efter IP) uppfyller ett värde mellan noll och sex, ju högre värde desto tätare är produkten.
0 - Inget skydd mot fasta föremål.
1 - Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 50 millimeter.
2 - Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 12 millimeter.
3 - Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 2,5 millimeter.
4 - Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 1 millimeter.
5 - Dammskyddad.
6 - Dammtät.
Den andra siffran gäller skydd mot vatten. Detta mäts i ett värde mellan noll och nio.
0 - Inget skydd mot vatten.
1 - Skyddad mot droppande vatten.
2 - Skyddad mot droppande vatten. Produkten får inte luta mer än max 15 grader från normalvinkeln.
3 - Skyddad mot strilande vatten. Maxvinkel är 60 grader.
4 - Skyddad mot strilande vatten från alla vinklar.
5 - Skyddad mot spolande vatten från munstycke.
6 - Skyddad mot kraftig överspolning av vatten.
7 - Kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada.
8 - Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten, enligt tillverkarens anvisning.
9 - Skyddad mot varmt vatten med högt tryck.