Smarta helhetslosningar

Laddbox hemma – så fungerar installationen: steg för steg

Senast uppdaterad: 15 april 2024

Installation av laddbox hemma har på kort tid blivit en av våra mest efterfrågade tjänster. Med en laddbox kan du ladda elbilen snabbare och mer effektivt – men framför allt säkrare. Här går vi igenom hur installation av en laddbox går till, varför en behörig elektriker krävs och lite annat som är bra att känna till inför installation.

De flesta elbilar levereras med en kabel som kan användas för laddning från ett vanligt eluttag, men detta är inget som vi rekommenderar. Även Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vanliga vägguttag. När du laddar elbilen i ett vanligt vägguttag innebär det hög belastning under flertal timmar, vilket ökar risk för överhettning och för att det kan börja brinna. Eluttag är helt enkelt inte gjorda för att tåla hög belastning under lång tid, vilket gör valet att installera en laddbox hemma mycket klokt.

Det finns regler för installation av laddbox. En fast installation av en laddbox får du inte göra själv, det krävs en behörig elektriker. Och missa inte - för att du ska få full grön skattereduktion på 50% av kostnaden måste installationen göras av samma företag som du köper din laddbox av. Svenska Eljouren är en sådan leverantör!

Steg för steg: Installation av laddbox hemma

Som leverantör och installatör av laddboxar gör vi det enkelt för dig att skaffa laddbox hemma. Dessutom är valet av Svenska Eljouren mer ekonomiskt för dig! För att du ska få hela statliga avdraget för grön teknik på 50% (max 50 000 kr per år och person) måste installationen göras av samma leverantör som du köper din laddbox från. Vi hjälper dig både att köpa och montera laddbox, samt söka avdraget.

Köper du istället hårdvaran från ett företag och anlitar en separat installatör så får du enbart 30% av installationskostnaden som ROT-avdrag. Väl värt att tänka på!

Så fungerar installationen

Laddbox med installation - så fungerar det:

I ett inledande samtal går vi igenom förutsättningarna för din installation. Ibland kan det behövas att du säkrar upp ditt hus för att kunna ladda på bra effekt.

  1. Vi tar in bilder på din elcentral, med mått på eventuell kabeldragning mm.
  2. Vi bokar in din tid för installation, oftast inom 14 dagar.
  3. Installation utförs: Kabel dras mellan elcentralen och laddboxen, vilket ibland kräver håltagning. Laddboxen installeras på väggen.
  4. Din installatör säkerställer att laddboxen fungerar som den ska.
  5. Allt är klart för laddning av din elbil! Snabbt, säkert och på hemmaplan.

Vill du veta mer om om elbilar och hur vår installation går till? Läs mer i vår guide för elbilsladdare.

Som proffs på el erbjuder vi trygg rådgivning, exempelvis om du behöver komplettera din laddbox med en lastbalanserare, ett tillval som säkrar att du slipper riskera att överbelasta huvudsäkringen så att strömmen bryts i ditt hus. Detta är något som vi i så fall installerar samtidigt

Vi tar alltid ansvar för en helhetslösning som är anpassad för dina förutsättningar och dina behov, oavsett vad uppdraget gäller. Kontakta oss på Svenska Eljouren för kompletterande information samt offert på installation av laddbox hemma.

Fördelar med laddbox framför laddning via vägguttag

Den laddkabel som följer med köpet av elbil begränsar laddningen till 10A (2,3kW). Med en laddbox laddar du bilen med betydligt högre effekt, vilket betyder att laddningen går mycket snabbare. Utöver snabb laddning och högre säkerhet så kommunicerar din laddbox med batteriet vilket ger fler fördelar:

  • Laddboxen känner av när batteriet är fullt och laddningen kan avbryta laddningen.
  • Laddboxen varnar om något är fel.
  • Laddboxen låter dig styra laddningen, exempelvis schemalägga din laddning.
  • Laddboxen anger hur mycket elektricitet din elbil förbrukar, en fördel om du vill kunna separera elkostnaderna för elbilen respektive hushållet.

Laddboxen är med andra ord skräddarsydd för att ladda din elbil på ett säkert och effektivt sätt. Däremot kräver laddboxen en separat installation, något som vi på Svenska Eljouren är specialister på och gärna hjälper dig med.

Läs mer:

Beställ din laddbox hos oss!

Glöm krångel med laddning – det går snabbt och säkert med våra nyckelfärdiga laddboxpaket. Alltid inklusive installation & PSA. Fast pris från 5 699:- . Gör din vardag och ditt plånbok en tjänst – skaffa din laddbox hos oss!