Att installera en laddbox hemma gör vardagen enklare och priset per mil lägre. Kort sagt är en egen laddbox en investering som snabbt betalar sig. Men hur mycket kostar det egentligen att skaffa laddbox till sitt hem?
Detta och mycket mer ska vi reda ut i artikeln nedan.
Pris för själva laddboxen
Idag finns det mängder av olika laddboxar att välja mellan. Ska vi hårddra det hela så kan man dela in dem i två olika prissegment där de billigare kostar mellan 6000-10 000 kronor och de dyrare ligger på 10 000 kronor och uppåt. Som konsument är det klokt att jämföra olika modeller för att hitta en som har de funktioner du efterfrågar.
När du ska köpa elbilsladdare är det dessutom viktigt att du väljer en modell som passar till din elbil och elsystemet i ditt hem. I stort sett alla nya elbilar som säljs idag går att ladda med 3-fas, vilket ger en laddningshastighet på upp emot 22 kW. För mer information om vad som kan vara bra att tänka på inför köp av laddbox rekommenderar vi att du läser vår guide inför köp av elbilsladdare.
Planerar du att söka Grön teknik-stöd för inköp och installation av laddbox? I så fall behöver du en så kallad smart laddbox som går att koppla upp till ditt Wi-Fi. Mer om Grön teknik-stödet kan du läsa längre ner.
Kostnad för installation och material
Att installera en laddbox hemma är ingenting du ska försöka dig på att göra själv. För detta krävs att du anlitar en behörig elektriker. Många firmor erbjuder idag laddbox inklusive installation då detta är en förutsättning för att få ut maximalt statligt stöd.
Själva installationen av laddboxen går oftast snabbt och smidigt då elektrikern på förhand upplyst sig om hur mycket arbete som kommer krävas. De flesta installationer inkluderar moment som att dra nya ledningar från säkringsskåpet, borra hål i väggen för montering av enheten, samt att kontrollera så att allt fungerar som det ska. Utöver själva installationsarbetet brukar det även tillkomma kostnader för diverse material som fästen, kablar och servicebil.
Har du ingen bra plats att montera en laddbox där hemma kan du istället välja att sätta upp en laddstolpe i anslutning till ditt hem. En laddstolpe medför dock extrajobb i form av till exempel markarbete och dragning av kablar. Dessutom ligger själva laddstolpen vanligtvis högre i pris än en laddbox.
Vill du vara säker på att kostnaderna inte springer iväg är det alltid bäst att förhandla fram ett fast pris för installation och laddbox. Se även till att skicka med alla uppgifter som elektrikern behöver för att kunna göra sig en så bra bild som möjligt över arbetets omfattning. På så sätt undviker du dyra extra kostnader och onödig väntan.
Hos Svenska Eljouren får du alltid ett fast pris för laddbox, inklusive installation. Klicka här för att läsa mer om vårt laddbox-paket och boka tid för installation.
Statligt bidrag täcker halva priset
Du som går i tankar på att skaffa laddbox därhemma kan få bidrag för upp till hälften av kostnaden för laddbox och installation. Statens Grön teknik-stöd är en skattereduktion och fungerar ungefär som ett ROT-avdrag där du som konsument bara faktureras den reducerade kostnaden. I stort sett alla som vill installera laddbox hemma kan söka Grön Teknik-stöd. Huvudvillkoren är att du äger din bostad, samt att du inte redan använt upp din årliga skattereduktion ( 50 000 kronor) på exempelvis ROT eller RUT.
Det absolut vanligaste tillvägagångssättet är att firman eller elinstallatören du anlitar ansöker om stöd från staten, vilket innebär att du slipper både pappersarbete och att ligga ute med pengar. Försäkra dig om att firman du anlitar är certifierad för dessa typer av installationsarbeten samt att de installerar en laddbox som går att koppla upp till ditt trådlösa nätverk (även kallad smart laddbox).
I vår guide Laddbox-bidrag hittar du mer information om vad som gäller för att kunna söka Grön Teknik-stöd.
Vad blir det för pris per mil med egen laddstation hemma?
Oavsett hur man räknar på det så är el ett mycket billigare drivmedel än fossila bränslen. Kostnaden för att ladda bilen på en bensinstation eller publik laddstation ligger idag på runt 5 kronor milen, beroende på aktuellt elpris. Väljer du istället snabbladdning så ökar priset till någonstans runt 6 kronor milen.
De flesta som redan har en laddbox hemma väljer att ladda sin elbil över natten. Detta har många fördelar. Inte nog med att elen är som billigast på småtimmarna, du minskar även risken att överbelasta din elanläggning. Om du skulle slå ut elpriset över året landar priset på i snitt 2 kronor per mil, vilket är avsevärt mycket lägre än om du bara laddar på publika laddstationer. Med andra ord är en egen laddstolpe eller box i din bostad en investering som snabbt betalar sig.
Beställ laddbox och installation till fast pris hos Svenska Eljouren
När du beställer laddbox och installation från oss på Svenska Eljouren kan du vara säker på att få en riktigt bra och framtidssäker laddenhet som uppfyller kraven för att beviljas Grön teknik-stöd. Vår laddbox är en Zaptec Go 22 kW-enhet som kopplas till befintlig 3-fas 16A-säkring i din bostads elcentral. Genom att anlita oss kan du vara trygg i att få en snabb och säker installation utförd av erfarna och behöriga elektriker. Svenska Eljouren utför installationer av laddboxar i (nästan) hela Sverige. Klicka här för att hitta din närmaste elektriker.