
Elbilsladdare – allt du behöver veta om laddare till elbilen
Allt fler väljer att skaffa elbil eller laddhybrid. Detta har också resulterat i att efterfrågan på laddstationer och elbilsladdare ökat enormt de senaste åren. I den här artikeln tänkte vi gå in på allt du behöver veta om elbilsladdare, till exempel:
- Varför behöver man en elbilsladdare?
- Vilken laddbox ska jag välja?
- Hur vet jag vilken effekt jag ska välja?
- Vilka bidrag kan jag söka?
Vad är en elbilsladdare och varför behöver jag en?
En elbilsladdare är precis vad det låter som: en laddare som monteras i anslutning till din bostad eller parkering och som laddar upp batterierna i din elbil eller laddhybrid. I takt med att fler väljer att skaffa elbil har fler elbilsladdare installerats i bostäder runt om i Sverige. Fördelarna med att ha en egen laddstation i hemmet är många. För det första gör en laddbox så att du kan ladda din elbil snabbt. De laddboxar du hittar på marknaden är anpassade att ladda just eldrivna fordon och är utrustade med en högre belastningskapacitet. Detta gör att uppladdningen går mycket snabbare än om du hade laddat din elbil via vägguttaget.
Ökad säkerhet med laddbox
Den största fördelen med elbilsladdare är att de är mycket säkrare än att ladda bilen direkt via uttaget. Att använda ett vanligt eluttag för laddning av elbil är inte att rekommendera och ska endast ske i absoluta nödfall (och då under uppsikt). Elsystemet i ditt hem är inte anpassat för den belastning det innebär att ladda upp en elbil under en längre tid. Därför kan du inte heller lita på att jordfelsbrytaren löses ut vid överbelastning. Genom att installera en laddbox där hemma minskar du därför risken för bränder och att proppar och säkringar går stup i kvarten.
Vidare är en laddbox det absolut bästa sättet att ladda din elbil på. Genom att installera en elbilsladdare där hemma kan du förlänga batteriets livslängd och se till att batterihälsan är i bra skick i många år framöver.
Vilken elbilsladdare ska jag välja?
När det kommer till elbilsladdare så finns det två dominerande modeller på marknaden – typ 1 och typ 2-kontakt. Idag är de allra flesta nyproducerade elbilar anpassade för typ 2, vilket också är EU-standard. Typ 1-kontakt används främst för äldre elfordon samt för vissa japanska bilmärken. Bilar med typ 2-kontakt går att snabbladda i publika laddstationer.
Om du funderar på vilken uttagstyp du behöver så är det med allra största säkerhet typ 2 du ska välja.
Hur vet jag vilken effekt min laddbox ska ha?
När du ska beställa laddbox måste du först kolla hur stor huvudsäkringen i ditt hus är. Sedan behöver du veta vilken din bils maximala laddningseffekt är.
Elsystemet i en normal villa brukar ha en huvudsäkring på 20-25A. Detta innebär att du kan installera en elbilsladdare på 3-fas (16A). På så sätt kan du uppnå laddeffekt på upp till 22 kW. Det går givetvis också att koppla in en laddbox på 1-fas (16A), men då får du räkna med lägre laddeffekter på upp till 3.7 kW.
När det kommer till bilens max. laddeffekt så ska du välja en elbilsladdare anpassad efter bilen. Väljer du en för kraftfull laddbox så kommer du betala för mer el än vad du behöver för att ladda batteriet, vilket är dåligt både ur ett klimatmässigt som ur ett ekonomiskt perspektiv.
Vad kostar en elbilsladdare för hemmabruk?
Att installera elbilsladdare hemma i sin bostad eller fritidshus är en investering som snabbt betalar tillbaka sig. Inte nog med att bilägandet blir så mycket bekvämare, du sparar dessutom pengar genom att ladda då elen är som billigast.
Priset på elbilsladdare varierar del beroende på vilken modell du vill köpa, från runt 6000 kronor upp till 25 000 kronor. I stort sett spelar det inte så stor roll vilken du köper, så länge du köper en smart laddbox. Detta är kort och gott en elbilsladdare som du kan koppla upp mot ditt trådlösa nätverk och styra på distans. För att kunna söka bidrag för installation av elbilsladdare är smart laddbox ett krav.
Vanliga frågor om Laddbox
Vilken laddbox är smartast att installera hemma?
När du väljer installera en laddbox hemma utgår du ofta från dina nuvarande behov. Istället ska du se till att välja en framtidssäker laddbox. Genom att redan nu vara förutseende och utgå från framtida möjliga behov kan du undvika onödiga kostnader längre fram.
Ett exempel är att du väljer en laddbox som klarar att leverera upp till 22kw och som klarar både 1- och 3-fasladdning. På så vis säkrar du att du kan behålla samma laddbox även om du byter bil i framtiden, vilket inte är en orimlig tanke. Svenska Eljourens rekommendation för en framtidssäker laddbox är att välja en laddbox med typ 2-uttag eller med en fast typ 2 kabel.
Ska jag välja fast eller lös kabel?
Vi rekommenderar dig att välja en laddbox med lös kabel! Det finns givetvis fördelar och nackdelar med båda alternativ, men lös kabel erbjuder definitivt fler fördelar. Då kan du exempelvis ta med dig kabeln när du är ute och åker. Väljer du en box som erbjuder möjlighet att låsa fast kabeln så behöver du oroa dig för att någon ska stjäla den.
En annan smart sak att tänka på är att välja en framtidssäker box. En lös kabel medger också anpassning om du skaffar en ny bil med ladduttag på annan plats eller med annat typ av ladduttag. Då köper du bara en ny kabel med rätt spec för dina nya behov. Skulle du råka backa över kabeln behöver du inte ta hjälp av elektriker utan kan enkelt och smidigt byta ut kabeln själv.
Hur snabbt laddar er laddbox min bil?
Laddningstid för en bil beror på hur snabbt du laddar och hur stort batteri bilen har.
Mer konkret: Vilken effekt din laddbox är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt bilbatterikapacitet i kWh. Du får fram den uppskattade tid som det tar att ladda bilen genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW). Några tider för laddning som riktmärke: Att ladda en elbil i ett vanligt eluttag tar cirka 20–40 timmar.
Laddar du istället bilen med en laddbox kan det ta allt mellan 2 och 20 timmar beroende på laddeffekt och bil. Några riktmärken är att en laddbox med 1-fas kan ladda upp till cirka 4 mil i timmen (7,4 kW) och en laddbox med 3-fas upp till 11 mil i timmen (22 kW).
Räcker en 16A som huvudsäkring för en laddbox?
En 3,7kW laddbox använder 16A i enfas, vilket är tillräckligt för de allra flesta. De vanligaste villasäkringarna är 20A eller 25A, vilket betyder att laddboxen kan användas utan några som helst problem. Med en 3,7kW-laddbox kan du ladda cirka två mils bilkörning i timmen, vilket ger cirka 20 mil elbilskörning om du laddar en hel natt. Med en laddhybrid är din bil fulladdad redan efter några timmar.
Väljer du ett framtidssäkrat alternativ, en 11kW-laddbox, använder du 16A i tre faser samtidigt vilket är utmärkt för den som kör en ren elbil. Din elbil kan laddas med högre effekt än en laddhybrid, som oftast går med 3,7kW. Vi kan lugna dig med att det inte innebär någon fara med en starkare box, utan bilen styr. Vår rekommendation är en 3,7kW-laddbox om du inte kör mer än några mil per dag och sällan kör långkörningar uppåt 30 mil två dagar i sträck.
Överstiger du detta är det oftast bättre att säkra upp till 20 eller 25A. Då har du flexibiliteten av att kunna snabbladda bilen under tider på dygnet då du använder mycket el till annat i hemmet samtidigt.
Vad menas med en smart laddbox?
En smart laddbox är en laddbox som är uppkopplad mot internet, antingen via kabel, wifi eller 4G. En smart laddbox visar bland annat förbrukning och annan intressant statistik. På marknaden finns laddboxar som inte har den här funktionen, men det är bra att känna till att det krävs att du installerar en uppkopplad laddbox om du vill få tillgång till det Gröna ROT-avdraget. En uppkopplad laddbox kan styras från distans och du kan få statistik om laddningen i din smartphone.
Med en uppkopplad laddbox finns möjligheten att koppla till olika tjänster och appar som finns för att på olika sätt optimera och styra elbilsladdningen smartare. Du öppnar även möjlighet för att i framtiden kunna koppla den till nya funktioner och fördelaktiga system.
Hur lång tid tar installationen av laddbox?
Våra installatörer är erfarna och en installation av laddbox tar vanligtvis cirka 3 timmar att slutföra.
På vilket sätt är det säkrare att ladda med en laddbox?
En otroligt viktig och relevant fråga. Att ladda elbilen från vanliga vägguttag är något som såväl Elsäkerhetsverket som Svenska Eljouren avråder från. Det kan leda till överhettning eftersom elinstallationer riskerar att inte klara belastningen vid en såpass hög strömstyrka om den pågår en längre tid. Något som sker vid elbilsladdning. En laddbox har däremot inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen, vilket inte ett eluttag har. Vid laddning med laddbox är elen bara påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Med en laddbox får du inte bara den mest säkra laddningen utan även den snabbaste.
Vad gäller för grönt rotavdrag?
Skatteavdraget Grön Rot / Grönt teknikavdrag gäller bland annat installation av laddbox hemma. Avdraget liknar rot- och rutavdraget och innebär att du får avdraget direkt på faktura. Du kan få avdrag för material- och arbetskostnader med upp till 50 procent vid installation av en smart laddbox hemma.
Det krävs dock att du köper smart laddbox och installation av samma leverantör, något som Svenska Eljouren erbjuder. Avdraget omfattar inte kostnader för resor, utrustning (till exempel verktyg) eller administration i samband med installationen. Bra att veta är att Grön Rot även omfattar inköp och installation av solceller och batterier.
Vi har smidigt paketerat vår laddbox med installation och priset du får är alltid inklusive grönt rotavdrag.
Viktigt! Du behöver äga din villa/radhus/lägenhet för att kunna utnyttja detta avdrag.
Hur lång leveranstid har ni på laddbox?
Svenska Eljouren har alltid laddboxar på lager och vi erbjuder nästan alltid installation inom 14 dagar. Vi strävar hela tiden efter att vara Sveriges snabbaste och bästa partner inom elinstallationer.
Vad är lastbalansering?
Lastbalansering ser till att effekten utnyttjas bättre i huset och att du undviker att säkringen går. Lastbalansering medför att du kan klara dig bra på 16A eller 20A huvudsäkring. Laddar du exempelvis bilden på dagen när husets elförbrukning är hög ser lastbalanseringen till att laddboxen inte använder full effekt. Istället använder laddboxen endast det lediga utrymmet mellan förbrukningen i huset och huvudsäkringen. Laddar du vid tidpunkter när hushållet inte förbrukar lika mycket el, exempelvis nattetid, ges däremot mer effekt till elbilsladdningen utan risk att säkringen går.
Vilka bidrag kan jag söka för elbilsladdare?
Har du en elbil och vill installera en elbilsladdare utanför din villa, ägarlägenhet eller fritidshus? I så fall har du rätt att utnyttja statens Grön Teknik-bidrag. Detta är en skattereduktion som på många sätt liknar ett ROT-avdrag, dvs. du som privatperson får en faktura där upp till 50 % av kostnaden för elbilsladdare och installation redan dragits av.
Sitter du i styrelsen för din brf finns det särskilda laddbox-bidrag för företag, organisationer och bostadsrättsföreningar att söka. Bidraget heter “Ladda bilen” och går att söka online på Naturskyddsföreningens hemsida.
Smart elbilsladdare, inklusive installation till paketpris
Intresserad av att skaffa elbilsladdare till din bostad? På Svenska Eljouren får du en av marknadens bästa smarta laddboxar (22 kW, 3-fas, 16A), inklusive snabb installation till fast pris. Läs mer om vårt laddbox-paket och beställ här så kan du börja ladda elbilen hemma inom bara två veckor.
Kontakta Svenska Eljouren
AKUT HJÄLP – ELJOUREN!
För akut hjälp ring 010-288 12 40
Vi svarar dygnet runt!
BOKADE ELARBETEN
För att boka in planerade uppdrag på tid som passar dig, fyll i formuläret, ring oss på 010-288 12 40 eller mejla oss: kontakt@svenskaeljouren.se
Vi återkommer med en kostnadsfri offert så fort vi kan. Alltid inom 24h!