Artiklar Svenska Eljouren

Kunskap & fakta om elektricitet och elsäkerhet

Vi jobbar med service. Och för oss sträcker sig den servicen längre än våra elinstallationer. Elektricitet och elsäkerhet är områden vi brinner för och som vi anser vara viktigt att utbilda våra kunder inom. Därför delar vi med oss med tips och information från ett gäng kunniga elektriker på Svenska Eljouren som dagligen möter kunder och varierade utmaningar i svenska hem.

Vi hoppas sprida insikter i vad du själv får göra med el och när du behöver ta hjälp av ett auktoriserat elföretag. Vi vill även lära dig känna igen varningstecken vid olika typer av elinstallationer. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig.

Byta strombrytare

Byta strömbrytare – hur byter man en lampknapp?

Är det dags att byta strömbrytare? Inga problem – i denna artikel berättar vi hur du byter lampknapp och passar även på att berätta vad du inte får göra själv. En strömbrytare behöver du definitivt byta med jämna mellanrum! Detta för att slitage av dagligt användande gör sitt samt att smuts och stekos kan ge strömbrytaren en ofräsch gulnad nyans, istället för en mer estetisk vit nyans. Häng med så går vi igenom vad som gäller!

Du kan alltid kontakta oss för hjälp att byta strömbrytare eller för goda råd kring el.

Läs mer

Installera dimmer

Installera dimmer – får man koppla in en dimmer själv?

Istället för att banna mörkret – installera dimmer! På så sätt kan du matcha ljusstyrkan till rätt ändamål, till tillfället eller förstärka känslan du längtar efter i rummet. Men hur ligger det till, får man koppla in en dimmer själv? Detta och mer berättar våra proffs på området i denna artikel.

Du kan alltid kontakta oss för att boka installation av dimmer eller för goda råd.

Läs mer

Rormokare tips

Gästblogg: Rörmokaren tipsar om vad du gör vid stopp i avlopp

Gästblogg från våra vänner på Rörjour 24/7

Läs mer

Rormokare tipsar

Gästblogg: Felsökning av din varmvattenberedare - Rörmokaren tipsar

Gästblogg från våra vänner på Rörjour 24/7

Läs mer

Plejd produkter

Genomgång av PLEJDS produkter – Vi hjälper dig vid installation av PLEJD

Som en av Sveriges största elfirmor hjälper vi kunder i hela landet med transformation till smarta hem – och givetvis även till smart belysning. 

Plejds produkter gör smart belysningsstyrning enkel och tillgänglig. Med Plejd kan du styra belysningen med mer än bara ett knapptryck och istället fjärrstyra den med en mobilapp, skapa automatiseringar som passar dig och koppla ihop din belysning med andra smarta hem system.

I denna artikel går vi igenom vilka produkter PLEJD erbjuder och hur dom kan hjälpa dig.

Läs mer

Propp har gatt

Hur ser man om en propp eller säkring har gått?

Om strömmen går, om det blir mörkt hemma eller om spisen eller något annat plötsligt inte fungerar så kan det vara proppen eller säkringen som gått. Alternativt att jordfelsbrytaren har slagit ifrån. Detta sker för att skydda ditt elsystem från överbelastning eller annat elfel. 

I denna artikel går vi igenom hur en trasig säkring ser ut – och vad du i så fall ska göra.

Läs mer

Dcl kontakt

Så kopplar du en DCL-kontakt på en lampa

Enligt en tongivande EU-standard från 1 april 2019 så har en ny DCL-lampkontakt och uttag introducerats på marknaden. Vid nybyggnation måste idag denna DCL-standard implementeras – och många passar på att byta till DCL-kontakt även i äldre bostäder. Kanske även du?

Här går vi igenom hur du monterar en DCL-kontakt och annat som är bra att känns till för den som funderar på att modernisera hemma till ny lamputtag med DCL.

Läs mer

Led lampa

LED-lampor blinkar – varför och hur du löser det

Besväras du av att hemmets LED-ljus blinkar fast du släckt dem? Du är inte ensam. 

I denna artikel delar våra elektriker med sig av erfarenheter kring just detta, inte minst kring när dimbar LED-belysning blinkar och inte levererar till hundra procent. Vi ger dig möjliga orsaker till denna typ av elfel – och hur de kan hanteras.

Läs mer

Dosdimmer

Installera dosdimmer – så går det till

Vill du få bättre kontroll över din belysning eller kanske bara vill kunna dimma fram en trivsam belysning. Då behöver du installera en dosdimmer för LED, halogen, glödlampor eller kanske för en Plejd-lösning. 

Här går vi igenom hur du går tillväga.

Läs mer

Lysror

Utfasning av lysrör – ny direktiv från EU

Använder du dig av lysrör så se hit! Under 2023 inleds nämligen en utfasning av lysrör med kvicksilver. 

Detta ger konsekvenser för såväl privatpersoner som företag, som på sikt kommer att behöva byta gamla armaturer till en långsiktig och mer hållbar lösning. Något vi på Svenska Eljouren gärna hjälper dig lösa!

Läs mer

Laddkabel till Easee laddbox

Easee laddbox får försäljningsförbud

Den 16 mars 2023 meddelade Elsäkerhetsverket ett försäljningsförbud för Easee laddboxar med omedelbar verkan.

Läs mer