Artiklar

Kunskap & fakta om elektricitet och elsäkerhet

Vi jobbar med service. Och för oss sträcker sig den servicen längre än våra elinstallationer. Elektricitet och elsäkerhet är områden vi brinner för och som vi anser vara viktigt att utbilda våra kunder inom. Därför delar vi med oss med tips och information från ett gäng kunniga elektriker på Svenska Eljouren som dagligen möter kunder och varierade utmaningar i svenska hem.

Vi hoppas sprida insikter i vad du själv får göra med el och när du behöver ta hjälp av ett auktoriserat elföretag. Vi vill även lära dig känna igen varningstecken vid olika typer av elinstallationer. Har du frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig.

Byta strombrytare

Byta strömbrytare: vi lär dig byta lampknapp

Är det dags att byta lampknapp? Inga problem – i denna artikel berättar vi hur du byter strömbrytare till din lampknapp och passar även på att berätta vad du inte får göra själv. 

En strömbrytare behöver du definitivt byta med jämna mellanrum. Detta för att slitage av dagligt användande gör sitt samt att smuts och stekos kan ge strömbrytaren en ofräsch gulnad nyans, istället för en mer estetisk vit nyans. Häng med så går vi igenom vad som gäller kring vilka som får koppla strömbrytare till lampa.

Du kan alltid kontakta oss för hjälp att byta strömbrytare eller för goda råd kring el.

Läs mer

Installera dimmer

Installera dimmer – får man koppla in en dimmer själv?

Istället för att banna mörkret – installera dimmer! På så sätt kan du matcha ljusstyrkan till rätt ändamål, till tillfället eller förstärka känslan du längtar efter i rummet. Men hur ligger det till, får man koppla in en dimmer själv? Detta och mer berättar våra proffs på området i denna artikel.

Du kan alltid kontakta oss för att boka installation av dimmer eller för goda råd.

Läs mer

Rormokare tips

Gästblogg: Rörmokaren tipsar om vad du gör vid stopp i avlopp

Gästblogg från våra vänner på Rörjour 24/7

Läs mer

Rormokare tipsar

Gästblogg: Felsökning av din varmvattenberedare - Rörmokaren tipsar

Gästblogg från våra vänner på Rörjour 24/7

Läs mer

Plejd produkter

Genomgång av PLEJDS produkter – Vi hjälper dig vid installation av PLEJD

Som en av Sveriges största elfirmor hjälper vi kunder i hela landet med transformation till smarta hem – och givetvis även till smart belysning. 

Plejds produkter gör smart belysningsstyrning enkel och tillgänglig. Med Plejd kan du styra belysningen med mer än bara ett knapptryck och istället fjärrstyra den med en mobilapp, skapa automatiseringar som passar dig och koppla ihop din belysning med andra smarta hem system.

I denna artikel går vi igenom vilka produkter PLEJD erbjuder och hur dom kan hjälpa dig.

Läs mer

Propp har gatt

Hur ser man om en propp eller säkring har gått?

Om strömmen går, om det blir mörkt hemma eller om spisen eller något annat plötsligt inte fungerar så kan det vara proppen eller säkringen som gått. Alternativt att jordfelsbrytaren har slagit ifrån. Detta sker för att skydda ditt elsystem från överbelastning eller annat elfel. 

I denna artikel går vi igenom hur en trasig säkring ser ut – och vad du i så fall ska göra.

Läs mer

Dcl kontakt

Så kopplar du en DCL-kontakt på en lampa

Senast uppdaterad: 17 juni 2024

Enligt en tongivande EU-standard från 1 april 2019 har en ny DCL-lampkontakt och uttag introducerats på svenska marknaden. Numer vid nybyggnation måste DCL-standard implementeras, och många passar på att byta till DCL-kontakt även i äldre bostäder.

Här går vi igenom hur du monterar en DCL-kontakt och annat som är bra att känna till för den som funderar på att modernisera hemma till nya lamputtag med DCL.

Läs mer

Led lampa

LED-lampor blinkar – varför och hur du löser det

Senast uppdaterad: 15 april 2024

Besväras du av att hemmets LED-ljus blinkar fast du släckt dem? Du är inte ensam. I denna artikel delar våra elektriker med sig av erfarenheter kring just detta, inte minst kring när dimbar LED-belysning blinkar och inte levererar till hundra procent. Vi ger dig möjliga orsaker till denna typ av elfel – och hur de kan hanteras.

Läs mer

Dosdimmer

Installera dosdimmer – så går det till

Vill du få bättre kontroll över din belysning eller kanske bara vill kunna dimma fram en trivsam belysning. Då behöver du installera en dosdimmer för LED, halogen, glödlampor eller kanske för en Plejd-lösning. 

Här går vi igenom hur du går tillväga.

Läs mer

Lysror

Utfasning av lysrör – ny direktiv från EU

Använder du dig av lysrör så se hit! Under 2023 inleds nämligen en utfasning av lysrör med kvicksilver. 

Detta ger konsekvenser för såväl privatpersoner som företag, som på sikt kommer att behöva byta gamla armaturer till en långsiktig och mer hållbar lösning. Något vi på Svenska Eljouren gärna hjälper dig lösa!

Läs mer

Laddkabel till Easee laddbox

Easee laddbox får försäljningsförbud

Den 16 mars 2023 meddelade Elsäkerhetsverket ett försäljningsförbud för Easee laddboxar med omedelbar verkan.

Läs mer

Handdukstorkar

Handdukstorkar – tips & råd att välja rätt

Låt oss guida dig genom processen att välja och installera den perfekta handdukstorken för ditt badrum. I denna guide delar våra erfarna elektriker med sig av värdefulla insikter, från att välja rätt handdukstork till att byta ut en trasig enhet. Lär dig om olika val när det kommer till handukstorkar och få expertråd om när du kan ta saken i egna händer – och när det är bäst att söka hjälp av oss fackmän.

Läs mer

Infravarme

Infravärme – vad ska man tänka på?

Infravärme används för att skapa en bekväm utomhusmiljö, vilket möjliggör att man kan njuta av utrymmet oavsett väderlek eller årstid. I den här artikeln utforskar vi olika aspekter av infravärme med insikter i hur du väljer rätt terrassvärmare, hur du optimerar den för både uterum och balkonger och hur installation går till. Genom att förstå terrassvärmarens olika tillämpningar kan du skapa en optimal, varm och inbjudande utomhusmiljö som kan avnjutas oavsett årstid eller väderlek.

Läs mer

Minska elforbrukning

Minska elförbrukningen hemma – så gör du

Med historiskt rekordhöga elpriser och en prognos som tyder på att de inte lär sjunka i vinter är det mer aktuellt än någonsin att ta ansvar för sin egen elförbrukning. Som proffs på el vet vi att små, medvetna beteendeförändringar kan göra en stor skillnad när det kommer till att spara energi. Det kan handla om att släcka lampor och stänga av elektrisk utrustning när den inte används, men det finns fler kraftfulla åtgärder du kan ta till. I denna artikel guidar vi dig genom praktiska tips och kreativa lösningar på olika nivåer som hjälper dig att minska din elförbrukning, och därigenom sänka dina elkostnader.

Läs mer

Rotavdrag

Utökade rotavdraget för 2024 – så är det utformat

Regeringen har i september 2023 beslutat om en rad åtgärder för att stärka bygg- och bostadssektorn. Ett av de mest betydelsefulla besluten är höjningen av taket för rotavdraget, något som kommer att gälla under hela 2024. Från och med 2024 kommer du som privatperson kunna dra av upp till 75 000 kronor per år för arbetskostnader i samband med renoveringar och ombyggnationer av bostaden. Här ger vi en översikt över de viktigaste aspekterna av det utökade rotavdraget.

Läs mer

Vad ar ett batterilager

Vad är ett batterilager?

I en värld där hållbarhet och energieffektivitet blir allt viktigare, framträder batterilager som en nyckelkomponent inom energisystemet. 

Denna artikel utforskar vad ett batterilager är, dess funktioner och de mångsidiga fördelarna det erbjuder för både individuella fastighetsägare och det större elnätet.

Läs mer

Installation av batterilager med Check Watt

Installation av batterilager med CheckWatt

Installation av ett batterilager i hemmet blir alltmer populärt bland villaägare eftersom det inte bara erbjuder potentiella besparingar på elräkningen utan också möjligheten till extra inkomst genom att ansluta det till CheckWatt genom Effektpoolen.

I denna artikel går vi igenom stegen som krävs för att installera batterilagret och ansluta det till CheckWatt och hur du kan dra nytta av det för att generera mer inkomst och spara pengar på din elräkning.

Läs mer

Batterilagringens abc

Batterilagringens ABC: Nyckelbegrepp för hållbar energi

Batterilagring är nyckeln till en hållbar och självförsörjande energianvändning. I denna artikel utforskar vi världen av batterilagring och erbjuder en användbar ordlista med de viktigaste termerna för att vägleda dig genom installationen. Från effekttoppar till CE-märkning, låt oss belysa och förklara de centrala begreppen som kommer att göra din resa inom batterilagring mer informerad och effektiv.

Läs mer

Bli en del av den grona omstallningen

En nybörjarguide till batterilager

Batterilagring är en nyckelkomponent för den som strävar efter hållbar energianvändning och självförsörjning. Men hur börjar du egentligen med batterilagring? I denna nybörjarguide tar vi dig genom de grundläggande stegen för att komma igång med batterilager och navigera genom de viktiga aspekterna av regelverk, planering och tillstånd m.m.

Läs mer

Fem fordelar batterilager

Fem fördelar med ett eget batterilager

Att integrera ett batterilager i ditt hem kan vara nyckeln till en mer hållbar och självförsörjande energiframtid. Genom att lagra överskottsenergi från solceller blir du inte bara oberoende av det traditionella elnätet, utan bidrar även till en grönare miljö. I denna artikel utforskar vi fem övertygande fördelar med att investera i ett eget batterilager.

Läs mer

Sakerhetsrisker med batterilager

Finns det några säkerhetsrisker med batterilager?

Batterilager har blivit en integrerad del av hållbara energilösningar, men med framstegen uppstår även frågor om säkerheten kring dessa energilösningar. Kan batterilager utgöra några säkerhetsrisker? Dagens batterilager som uppfyller gällande regelverk och standarder är mycket säkra. Risker finns dock alltid. I denna artikel undersöker vi de potentiella riskerna och delar samtidigt viktiga åtgärder för att säkerställa en trygg och pålitlig användning.

Läs mer

Skatteverkets nya stallningstagande

Skatteverket nya ställningstagande om batterilager för stödtjänster

I takt med ökad medvetenhet om hållbar energianvändning och gröna teknologier blir batterilager alltmer populära. Den 25 januari publicerade dock Skatteverket ett ställningstagande kring användningen av batterier för stödtjänster och det gröna teknikavdraget. I denna artikel granskar vi Skatteverkets ställningstagande och dess påverkan på kunder som överväger att installera batterilager.

Läs mer

Elinstallationer balkong hero

El på balkong - Vad gäller 2024?

Att dra el till balkong kan vara en praktisk lösning för att skapa en mer bekväm och funktionell utomhusmiljö. Oavsett om det är för att installera belysning, utomhusuttag eller andra elektriska apparater, finns det dock vissa regler och säkerhetsföreskrifter du måste följa för att undvika risker och upprätthålla säkerheten. Nedan följer en översikt över vad som är tillåtet och inte tillåtet när det gäller att dra el på din balkong.

Läs mer

Tradgardsbelysning hero

Skapa härlig atmosfär med rätt trädgårdsbelysning: En guide till installation och design

En välskött trädgård är inte bara ett ställe att nyttja dagtid, utan den kan förvandlas till en magisk plats under kvällstid med rätt belysning. Belysning ökar inte bara säkerheten och funktionaliteten av din trädgård, utan kan också enkelt skapa en atmosfär som lockar till avkoppling och sociala sammanhang. För att skapa den perfekta belysningsmiljön i din trädgård, finns det flera aspekter att överväga vid installationen. Läs vidare för att lära dig allt om trädgårdsbelysning, och vad du bör tänka på.

Läs mer